Chcete skončit na stromě?

Slyšeli jste o člověku, který ve Varšavě vylezl na strom, aby se vyhnul zaplacení taxíku? Tenhle muž, namísto aby zaplatil pár zlotých za taxi, nakonec musel zaplatit několik tisíc zlotých za záchrannou akci, kdy ho dva oddíly hasičů dostávaly ze stromu dolů. Naučil se, že útěk od problémů může být sněhovou koulí, která nakonec strhne celou lavinu. To je důvod, proč je tak důležité nic neodkládat a s ničím neotálet. Pokud patříte k notorickým odkládačům problémů na neurčito, následující proces je právě pro vás:
- Sepište si čtyři věci, které jste odložili. Odolejte pokušení napsat na seznam čtyři maličkosti, zeptejte se sami sebe, přátel, rodiny a spolupracovníků, co je opravdu důležité. Najděte skutečně podstatné věci, na kterých byste měli začít pracovat.
- Proč jste tyto akce odkládali? Vždy existuje nějaký důvod, proč jsme to či ono odložili, a většinou tím důvodem bývá strach z námahy nebo bolesti, která je s řešením daného problému spojena. Jistě to nebude úplně snadné a budete se muset snažit.
- Jaké výhody získáte odložením těchto věcí? Vyhnete se námaze a ušetříte si práci, ale zbrzdíte nebo úplně zabráníte vlastnímu pokroku, postupu apod., nebo tím můžete ublížit někomu jinému.
- Jaké jsou náklady na odložení akcí? Vždy když se rozhodnete nejednat, má to následky. Představte si, co všechno se díky vašemu odkladu nestane, možná budete překvapeni, jak daleké důsledky vaše nečinnost má. Často může ovlivnit životy a práci mnoha lidí okolo vás.
- Jaké pozitivní věci se staly, když jste dříve jednali? Určitě jich bylo mnoho. Zkuste objevit všechny, kteří měli z vašeho jednání prospěch.
-ba-
Zdroj: College Journal - Informace o studiu a práci pod záštitou The Wall Street Journal
Zobrazit přehled článků ze zdroje College Journal