Co dělat, když dostanete více pracovních nabídek?

Mnoha uchazečům o zaměstnání se stává, že se o ně v jedné době zajímají dvě firmy. Ta, kterou si dají na druhé místo, ale nabídne práci jako první, zatímco z jejich „number one“ se ještě nevyjádřili.

Sedět na dvou židlích může být v tomto případě choulostivá záležitost. Uchazeč riskuje, že si znepřátelí oba potenciální zaměstnavatele a skončí bez místa, nebo si ve svém oboru pošramotí reputaci.

„Nejhorší, jak se může uchazeč v tomto případě zachovat, je nemile překvapit firmu, která počítá s tím, že pro ně bude pracovat,“ říká Karen Armonová, ředitelka firmy Alliance Resources. Nabádá uchazeče, aby řekli náborářům co nejdříve pravdu s tím, že většina potenciálních zaměstnavatelů jejich upřímnost ocení.

Pokud firma, která není vaším favoritem učiní nabídku jako první, radí uchazečům získat čas. Mohou například sdělit tomuto zaměstnavateli, že by si záležitost rádi několik dní promysleli, probrali s rodinou nebo i s někým z jejich firmy. Pak mají zavolat druhé firmě, vysvětlit, že dostali jinou nabídku, ale stále mají zájem. Pokud se druhá firma v dohledné době nevyjádří, nebo nepřijde s nabídkou, radí akceptovat nabídku, která je na stole.

Kouči se ale v názorech liší. Někteří varují, že nevhodným chováním si můžete poskvrnit pověst u lidí, se kterými můžete později pracovat.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal