Co je to cold call?

Asi nikdo nemá rád tzv. „cold call“, neboli první telefonický kontakt s lidmi, pro které byste rádi pracovali. „Cold call“ je jednou z mála prověřených technik pro vstup na skryté pracovní trhy a objevování nových příležitostí. Když si uvědomíme prokázaný potenciál této metody, nepříjemnost bude převážena benefity.

K minimalizaci nervozity a maximalizaci výsledků přinášíme několik tipů, jak tuto metodu usnadnit:

1. Vyberte si tu správnou firmu,

která ocení vaše dovednosti a znalosti. Vezměte v potaz zájmy firmy, jejich strategii a výzvy, kterým musí čelit.

3. Připravte se.

Naplánujte dopředu, co řeknete. Udělejte si několik poznámek, které vám pomohou zahrnout všechny body a připravte se na to, že by telefon mohl zvednout i někdo jiný, než očekáváte.

4. Praxe

Nazkoušejte si, co plánujete říct a ujistěte se, že jste zahrnuli také základní data: své jméno, telefon a nejlepší čas, kdy vám mohou zavolat zpátky.

5. Kontaktujte správnou osobu.

Kontaktujte ve firmě takového člověka, který je nejblíže vaší úrovni a požadované kontribuci. To obvykle znamená najít někoho ve funkční nebo provozní pozici, kdo bude schopen rychle a dobře posoudit vaše kvality a rozpoznat, zda můžete pro firmu mít přínos nebo ne. Kontaktovat oddělení HR není v tomto případě správné, protože se tady zajímáte o pozice, které firma v současné době aktivně nepoptává. Je výhodnější zapůsobit přímo na někoho, kdo vás díky rozpoznání kvalit „protlačí“ dál.

Vyhledání správného kontaktu vám může dát obrovskou výhodu. Neočekávejte okamžitý výsledek – hledání práce tímto způsobem je investicí, díky které můžete získat výhodné kontakty, které vám mohou někdy nečekaně pomoci ve vaší kariéře.

6. Načasování je kritické.

Pokud vycítíte, že osoba, která vzala telefon, je zaneprázdněna a nespolupracuje, je lepší telefonát slušně ukončit s tím, že zavoláte později.

7. Buďte taktní.

Nezačínejte hovor tak, že se budete někoho hned ptát na volné místo. Zdůrazněte, že byste rádi získali kontakty na osoby v tomto odvětví. Cílem telefonátu je zatím hlavně rozšíření vaší sítě.

8. Zmiňte vzájemná spojení.

Nebojte se zmínit styčné body s osobou, kterou jste kontaktovali. Společné zájmy, příbuznost, nebo to, že jste ji viděli mluvit v televizi, nebo četli její článek. Většině lidí udělá dobře, když je někdo profesně zná.

9. Zaujměte správný postoj.

Nenechte se odradit, když nebudete ihned úspěšní. Snažte se nebrat si osobně odmítnutí, chápejte, že vás ten člověk vlastně vůbec nezná a možná jste si opravdu vybrali tu nejhorší chvíli.

10. Buďte neodbytní.

Každý má hodně práce a je často dost náročné dostat se k někomu, kdo bude ochoten vám věnovat pár minut. Pokud se párkrát nedovoláte, zkoušejte volat v jiné době, nebo zkuste požádat ve firmě o pomoc někoho jiného.

-av-
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com