Desetiletí změn v HR (2/2)

Svět práce se rychle mění. V posledním desetiletí zažil ekonomickou krizi, prudký rozvoj technologií i nástup nové generace pracovníků s novými představami a potřebami.

Běžnou součástí soukromého i pracovního života jsou dnes sociální sítě. Pracoviště jsou dnes daleko více zaměřena na zaměstnance a jejich individuální potřeby, čemuž odpovídá i pružnější nabídka zaměstnaneckých výhod. V neposlední řadě pak došlo k posunu v hodnocení výkonnosti zaměstnanců a sdílení zpětné vazby.

Dnes se podíváme na zbývající změny, které v posledních letech ovlivnily práci personalistů i zaměstnanců či nezávislých pracovníků.

Ilustrační snímek

V srpnovém čísle svého časopisu HR Magazine zveřejnila největší světová profesní organizace manažerů lidských zdrojů Society for Human Resource Management (SHRM) přehled následujících změn v HR za uplynulých deset let spolu s odhady dalšího vývoje v následujících letech.

První tři změny si můžete přečíst v článku Desetiletí změn v HR (1/2).

4. Práce na dálku

Firmy, které nabízely možnost práce z domova, byly před deseti lety spíše výjimkami. Dnes je práce a dálku poměrně běžná a obecně se vnímá jako přínosná pro zaměstnance i zaměstnavatele. Firmám rozšířila skupinu potenciálních nových zaměstnanců. Navíc je přivedla ke změně přístupu k pracovní době a upřednostňování výsledků práce před hodinami strávenými na pracovišti.

Na druhou stranu se však ukazuje, že práce pouze na dálku, kdy se zaměstnanec nezvedne od počítače a komunikuje pouze e-mailem není ideální. Personalisté již hledají a budou i nadále hledat způsoby, jak práci na dálku více zlidštit.

5. Gig economy

Tento výraz se do češtiny volně překládá jako zakázková ekonomika. Ta je spojena s poklesem tradiční pracovní síly (zaměstnanců) a naopak nárůstem počtu lidí, kteří pracují na krátkodobých zakázkách či projektech pro různé organizace, aniž by byli jejich zaměstnanci. Zakázky jim často nabízejí různé digitální platformy, které zprostředkovávají služby (odvoz, ubytování, úklid apod.).

V USA pracoval v roce 2016 tímto způsobem každý čtvrtý pracovník. Zakázková ekonomika posílila v době ekonomické krize a nyní roste zájem o ni především s nastupující generací mileniálů, která hledá více nezávislosti a příležitostí.

V následujících letech tak budou personalisté řešit, jak konkurenceschopně odměňovat nezávislé pracovníky a také jak řešit otázku autorských práv na jejich práci. Obecně by však tento trend měl přinést výhody firmám i pracovníkům.

6. Analýza dat

V posledních letech stále sílí tlak na pracovníky HR, aby měřili náklady a přínosy svých programů pro firmu. Zkušenosti s analýzou dat má však jen málo personalistů. Podle loňské studie společnosti Deloittle Global Human Capital Trends 2016 má silný tým schopný analyzovat data v HR jen 9 % firem.

Podle SHRM bude právě schopnost využít data k měření a zlepšování jednotlivých iniciativ v HR nejsilnějším trendem příští dekády. Prediktivní analýza pak bude ovlivňovat vše od náboru po bezpečnost a ochranu zdraví při práci.

Bude možné porovnávat například to, zda uchazeči o práci mají stejné vlastnosti jako nejlepší zaměstnanci firmy. Data ukáží, které chování vede k méně častým onemocněním nebo kde ve firmě dochází k nejčastějším úrazům.

Další úroveň analýzy dat pak přinese rozvoj nových technologií na bázi umělé inteligence a strojového učení, který již dnes nabírá na obrátkách.

-kk

Zdroj: Society for Human Resource Management - největší světová profesní organizace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Society for Human Resource Management

Články v sérii

Aktuální

Desetiletí změn v HR (1/2)

Aktuální

Desetiletí změn v HR (2/2)