Detoxikace vůdce

Na následování vůdce, kterému leží na srdci vaše zájmy, není nic špatného. Ale co když váš vůdce takový není? Dokážete se osvobodit z jeho jedovatého sevření? Takzvaní toxičtí vůdcové jsou všude. Živí se psychickou slabostí a manipulují námi ve svůj prospěch. Podle Jean Lipman-Blumenové je odhalení toxického lídra snadné. Musíte hledat osobu s jistým charisma, nízkou morálkou, patolízalskými stoupenci a iluzí božství. Naučit se s takovým vůdcem jednat už je mnohem těžší. Zde je několik tipů:
- *Hledejte bezpečí v množství* – v toxickém prostředí není radno mluvit otevřeně. Vůdce má většinu organizace pod palcem. Hrát si na vlka samotáře je kurážné, ale musíte se připravit na profesionální a sociální smrt. Jestliže budete hlasem opozice bez podpory ostatních lidí, pravděpodobně vám ukáží dveře. Pokud neshromáždíte vojsko ostatních nespokojených pracovníků, nebude z vás další Erin Brockovich.
- *Udržujte je odpovědné* – přimějte vůdce, aby se držel standardů odpovědnosti tím, že budete sledovat, s kým se radil o rozhodnutí, za jakým účelem učinil rozhodnutí a zda přiznal chybu. Nikdo není dokonalý a šéf, který prohlašuje, že je, není čestný a poctivý. Vůdcové, kteří neumí čelit vlastním chybám, nejsou těmi, kterým bychom měli důvěřovat v jejich rozhodnutích.
- *Kontrolujte sami sebe* – při jednání s toxickým vůdcem si musíte být jisti, že nejste toxický zaměstnanec. Většina je většinou zodpovědná za vtlačení svého vůdce do ukvapených a škodlivých rozhodnutí, která otráví celou organizaci. Jen uvažováním o dlouhodobých zájmech skupiny, nikoli ukvapenými opravami, se vyhnete přispívání k toxickému prostředí.

-ba-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company