Doba poklesu reálných mezd je již za námi

Jezdkyně, bača, návrhář fitness center nebo přeparkovávač aut, i pro tyto pozice hledala v uplynulém roce kandidáty personální agentura Grafton Recruitment. Nejvíce uchazečů mělo v roce 2023 zájem pracovat na pozicích HR specialistů či asistentů, nejlépe honorovanou pozicí byl ředitel výrobního závodu a k nejpoptávanějším pozicím patřili nákupčí, účetní, kontroloři, elektromechanici a kvalitáři. Ti si také byli schopni při nástupu do nového zaměstnání nejlépe vyjednat navýšení mzdy. Rok 2023 byl rokem přetrvávajícího nedostatku uchazečů, tlaku na růst mezd a obav z důsledků vládního konsolidačního balíčku. I přesto, že hospodářský růst bude příští rok s největší pravděpodobností jeden z nejnižších v rámci EU, doba poklesu reálných mezd je dle předpovědí expertů z Grafton Recruitment již za námi.

Martin Malo, Grafton Recruitment

Je samozřejmě těžké měřit něco, co má teprve nastat, ale předpokládáme, že mzdy v roce 2024 porostou o 8 až 12 procent. A bude na zaměstnavatelích, aby na mzdy vydělali, což nebude úplně lehký úkol. Nejvíce mzdy porostou zejména tam, kde je největší nedostatek uchazečů. Lidé sice chybí napříč obory i regiony, ale nejkritičtější situace je s kvalifikovanými odborníky do výroby a s řemeslníky. Aby firmy dokázaly splnit své závazky a zakázky, budou muset potřebné lidi řádně zaplatit. Spolu s mírně klesající inflací to přinese konec propadu reálných mezd.

Růst mezd bude do značné míry souviset i se škrty v oblasti benefitů, ke kterým dle šetření Grafton Recruitment přistoupí v důsledku zavedení limitu pro daňové zvýhodnění benefitů téměř tři čtvrtiny zaměstnavatelů. Nejčastěji dojde ke snižování poskytování benefitů z kategorie příspěvků na kulturu, sport, dovolenou, dopravu, léky či nadstandardní zdravotní péči. Velmi pravděpodobně firmy také zruší převody na spořící účet a možnost převodu bonusů a prémií do Cafeterie, tzv. bonus swap.

Tyto škrty mohou firmy kompenzovat například přesměrováním nákladů na příspěvky na penzijní připojištění, kde je limit 50.000 za rok a nepočítá se do zmiňovaného limitu. O to ale nemusí mít většina zaměstnanců zájem, naopak se budou snažit vyjednat si co nejvyšší mzdu. Když ji nedostanou, hrozí, že se poohlédnou jinde. Takzvaný job hopping tak bude příští rok ještě výraznějším trendem než letos.

Rok 2024 bude provázet také adopce novely zákoníku práce. Jelikož neexistuje aplikační praxe ani dostatečné metodické pokyny ze strany navrhovatele, řada firem neví, jak ji správně implementovat, a to ať už jde o nová pravidla související s home office nebo dohodami o provedení práce. Zatím pozorujeme, že dohodáři ve většině případů přechází na IČO, což určitě záměrem novely nebylo. Je to zároveň důsledek malé ochoty zaměstnavatelů poskytovat zkrácené úvazky. Flexibilita úvazků by přitom měla být pro následující roky jejich hlavní prioritou.

Rok 2023 v kostce

  • Nejpoptávanější pozice: nákupčí, účetní, kontroloři, elektromechanici a kvalitáři
  • Pozice s největším přetlakem uchazečů: HR asistentka na částečný úvazek v Jihočeském kraji (130 uchazečů)
  • Nejlépe honorovaná pozice: ředitel výrobního závodu v Jihočeském kraji (250 000 Kč)
  • Pozice s největším nárůstem mzdy: vývojář v Pythonu (meziročně o 50 000 Kč)
  • Nejoblíbenější benefit: dovolená 5 a více týdnů (bílé límečky), prémie (modré límečky)
  • Nejpalčivější problémy uchazečů: nízká mzda, příliš dlouhý náborový proces, nutnost dojíždět
  • Nejpalčivější problémy firem: nedostatek uchazečů, vysoká finanční očekávání kandidátů, stěhování závodů do levnějších (asijských) lokací, sexuální harašení na pracovišti
  • Nejpalčivější problém personálních agentur: rozmach nelegálních agentur fungujících v šedé zóně