Gratulujeme, nepropustili vás. Ale co dál?

Nadešel obávaný den zúčtování a někteří z vašich kolegů byli propuštěni. Vaši nadřízení vám všemožně prokazují vděčnost a oceňují práci, kterou děláte. Vy však nevíte, jak to s firmou vypadá, takže nemáte jistotu, co bude zítra. Pozice toho, kdo přežil propouštění, není snadná.

Článek nabízí několik tipů, jak z celé situace vyváznout bez psychické újmy. Důležité je uvědomit si, že „emoce jsou luxus, který si nemůžete dovolit“. Takže ačkoli se budete trápit kvůli tomu, že neudržujete se svými bývalými kolegy kontakty, máte pocity viny a jste přepracovaní a nejistí, měli byste si uvědomit, že všechny tyto pocity jsou normální. Jedině s čistou hlavou udržíte situaci pod kontrolou.

Je třeba si stanovit hranice zatížitelnosti. Jestliže je člověk delší dobu vystaven nadměrné pracovní zátěži a musí zvládat úkoly i za své propuštěné kolegy, hrozí mu syndrom vyhoření. Nyní máte také možnost dohodnout si s nadřízenými různé výhody – např. delší dovolenou, pružnou pracovní dobu apod.

Nebojte se využít všech příležitostí. Jestliže se vám nabídne lepší zaměstnání, neváhejte. Zkuste se podívat na vaši firmu objektivně a hledejte všechny známky toho, že se chystá další propouštění. Každý je nahraditelný a totéž platí i pro vás. Paradoxně se vám díky propuštění vašich kolegů otevírají další možnosti – je dost pravděpodobné, že si tito kolegové najdou práci v jiných firmách, kde pro vás představují cenné kontakty a reference.
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com