HR klub partners: Jak se firmy potýkají s nedostatkem pracovních sil a jaká mají řešení?

Zůstat v práci přesčas, nebo jít pracovat o víkendu či ve svátek je pro řadu zaměstnanců velkým rozhodnutím. Stále více lidí, chce mít volno a vykonávat své volnočasové aktivity, protože si svého volného času váží daleko víc, než aby přišli do práce. Jak takovou práci musí zaměstnavatel svým zaměstnancům kompenzovat, aby přišli do práce i v těchto dnech, je otázka, kterou si kladou čím dál častěji.

Ilustrační snímek

Firmy přesčasy nejčastěji řeší formou příplatků nebo náhradním dnem volna. Přesto zaměstnanci do práce přijít nechtějí. Takové jsou alespoň jedny z klíčových poznatků, které zazněly mezi účastníky podzimního setkání pravidelného HR klub partners pořádaného společností Quality Point ve Strakonicích.

V poslední době se často přistupuje k tomu, že je pracovní doba flexibilní. Je tedy dána pevná část pracovní doby, kdy musí být zaměstnanec na pracovišti, ale může přijít dříve či odejít později, tak aby celková strávená doba na pracovišti rovnala 40 hodin týdně. Bohužel tento přístup není možný v některých klíčových oborech, kde je potřeba, aby provoz firmy byl nepřetržitý.

Nedostatek kvalifikovaných, ale také výkonných pracovníků, kteří by posílili výrobu, vnímají jako zásadní problém i účastníci setkání HR klub partners, kde se společně v čele s panem Luďkem Kučerou snaží dobrat jistého řešení.

Z teorie vychází to, že změnou mzdy regulujete pouze fluktuaci. Výkon vám to nikdy nepřidá. Můžete klidně zvednout mzdu o 50 % a stejně stoprocentně nezískáte vyšší výkon, protože lidé jsou spokojení s vykonanou základní potřebou. Tento fakt je ověřen praxí,“ uvádí Luděk Kučera, jednatel společnosti Quality Point.

Problém nastává také u studentů, kteří absolvují svůj obor, ale nenastoupí poté k jeho výkonu. Ve škole se vyučí například 20 kuchařů, a nakonec toto povolání vykonávají pouze dva a z toho jeden odejde do zahraničí, nejčastěji do Německa.

Představa odchodu lidí do zahraničí, kde najdou práci snů a vydělají si víc peněz než v Česku, je hodně lákavá. K tomu se vyjádřila i jedna z účastnic setkání - Pavlína Káchová z Aluprogressu a.s.:

Většinou do zahraničí odchází ve skupinách, ale vydrží tam jen den, dva, někteří měsíc. Zůstávají opravdu ale jen jednotlivci. Často totiž zjišťují, že o tolik více peněz v zahraničí nedostanou, což před odjezdem nedokáží vyhodnotit. Pak se chtějí vrátit, nebo je jim to hloupé, a jdou jinam."

Společnosti se proto potýkají s tím, zda přijmou zpět bývalý personál. Jejich zkušenosti s přijímáním navrátilců je hodně individuální. Podle pana Kučery to ale je dobré PR pro firmu.

Dalším zásadním diskutabilním tématem pro přítomné jsou důvody, proč nábor nových mladých odborníků je pro podnik problém. Mezi těmi nejčastějšími bychom našli:

  • špatné pracovní prostředí,
  • třísměnný provoz,
  • špatnou pověst,
  • špatné finanční ohodnocení,
  • špatnou firemní kulturu a řadu dalších.

Tyto důvody odrazují mladé budoucí odborníky k zaslání svého životopisu a následného nástupu k výkonu své práce. Podle Luďka Kučery si nevěří a bojí se jít do práce, jelikož nemají o dané pozici a podniku dostačující přehled.

V rámci HR klub partners společnosti Quality Point ve Strakonicích se pravidelně setkává řada zástupců z jihočeských firem, kteří diskutují své aktuální personální otázky a problémy, které je trápí a čerpají navzájem inspiraci.

Mezi hosty aktuálního podzimního setkání patřily také JUDr. Markéta Přerostová z úřadu práce v Českých Budějovicích a Blanka Ratajová z Jihočeské hospodářské komory, které za pomocí moderátora Luďka Kučery doplnily účastníkům postřehy a zajímavosti v jejich oboru.

 

Rádi byste se zúčastnili některého z dalších setkání? Staňte se součástí HR klub partners