I modré límečky mohou mít pružnou pracovní dobu

Společnost BAE Systems je největším evropským zbrojním koncernem. Její divize Naval Ships vyrábí válečné lodě. Příkladem může být například nejnovější letadlová loď Britského královského námořnictva s názvem HMS Queen Elizabeth (R08).

V posledních pěti letech prošla tato divize, která zaměstnává více než 3600 lidí, výraznou změnou kultury a podařilo se jí dosáhnout vyšší produktivity práce. Jak?

Ilustrační snímek

Díky pružnému systému organizace pracovní doby s názvem „smart working“. Ten je pro tak velkou a navíc výrobní společnost se silnými odbory poměrně revoluční.

Jak vypadá chytrá práce?

Zaměstnanci BAE Systems Naval Ships, kteří pracují v areálu firmy na řece Clyde ve skotském Glasgow, neměli donedávna prakticky žádné možnosti pružného výkonu práce. Pracovní doba byla pevně stanovena, případně doplněna placenými přesčasy.

Před čtyřmi lety však práce 40členného týmu pracovníků HR vyústila ve spuštění programu, díky němuž mohou všichni kancelářští zaměstnanci, manažeři a také polovina pracovníků ve výrobě pracovat pružně. Sami si mohou určovat pracovní rozvrh a odcházet dříve, pokud splní své úkoly.

Celý systém vychází z dlouhých vyjednávání s manažery a zástupci odborů. Je postaven především na důvěře a měření výsledků namísto pracovních hodin. Kancelářští pracovníci si mohou každý den vybrat, kdy budou přicházet a odcházet. Manažeři navíc mají i tu možnost, nepřijít některý den do práce, pokud si své povinnosti splní v předchozích dnech.

Pro zaměstnance ve výrobě byly nově stanoveny týdenní cíle. 40 procent z nich si může po splnění týdenního cíle vzít na zbytek týdne volno. Praxe ukázala, že zaměstnanci této možnosti nezneužívají. Naopak jsou ochotnější zvýšit své úsilí, aby splnili všechny cíle a normy z hlediska kvality.

Zásadní změna kultury

Největší výzvou při zavádění systému „smart working“ bylo přesvědčit zaměstnance. Začínalo se se skupinou 50 lidí, která se postupně rozšiřovala a přinášela další nápady, jak celý systém vylepšit.

Ve všech oblastech výroby, kde byl systém zaveden, vzrostla produktivita a angažovanost zaměstnanců. Navíc se při tom odhalily oblasti, v nichž firma nefungovala zcela efektivně, a stále se hledají efektivnější řešení.

Zásadní změny nastaly v celé firemní kultuře směrem k osobní odpovědnosti a důvěře. Vzrostl i zájem zaměstnanců o dobrovolné aktivity. Operátoři výroby například věnují část volného času školení nováčků.

Změnilo se i postavení HR ve firmě. Díky zavedení systému „smart working“ se HR vymanilo ze své tradiční role a nyní je vnímáno jako business partner.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management