Intimních vztahů na pracovišti přibývá

V USA stoupá počet párů, které se dávají dohromady na pracovištích. Přispívá k tomu skutečnost, že Američané v současné době pracují déle a tvrději než dříve, takže ubývá volného času i sil. Výzkumy ukazují, že vážnější vztah s kolegou mělo nejméně 30 procent zaměstnanců a asi stejné procento přiznává nezávazné vztahy.

Zaměstnavatelé si uvědomují, jaká nebezpečí příliš úzké vztahy mezi zaměstnanci skýtají. Na druhé straně však přiznávají, že je téměř nemožné zaměstnance v tomto směru kontrolovat. Některé firmy se snaží zabraňovat intimním vztahům mezi zaměstnanci oficiálními zákazy. V mnoha státech je však takové jednání nelegální.

Vztahy na pracovišti jsou odrazem firemní kultury. Některé firmy mají stovky stránek oficiálních pravidel, jiné berou pravidla daleko volněji. Když se spolu zaměstnanci začnou sbližovat, je to znakem živého pracovního prostředí, kde lidé spolu vstupují do interakcí a užívají si jeden druhého, o čemž mnoho firem jen marně sní. Párování na pracovišti může být výhodné zejména pro lidi, kteří pracují hodně přesčas.

Otevřený přístup k intimnostem na pracovišti však neznamená nulový dohled. I ty nejliberálnější firmy vedou manažery k tomu, aby dohlíželi na podřízené. V USA totiž stále více hrozí žaloby za sexuální obtěžování nebo nadržování na pracovišti. Nedávný výzkum Society for Human Resource Management ukázal, že 75 % amerických firem nemá formální pravidla pro vztahy mezi zaměstnanci. Odborníci však radí tato pravidla zavést v písemné firmě, i kdyby v nich firmy měly napsat jen větu jako: „Buďte profesionální, pracoviště slouží k práci.“

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com