Já, že jsem nervóza? Já jsem šéf!

Jedním z nejčastějších důvodů odchodu talentovaných zaměstnanců z firem je skutečnost, že si nerozumějí se šéfy. Odcházejí tak i přes dobré platové podmínky a možnost osobního rozvoje. „Můj šéf je nezvladatelně nervózní a nedá se s ním pracovat,“ argumentují. Typický přehnaně nervózní šéf zastrašuje své zaměstnance, jiným nadbíhá a ponižuje se před nimi, je arogantní, neprojevuje uznání, křičí, lže, má sexistické či rasistické narážky, neustále kritizuje a je spokojen jen se sebou, je sarkastický, má nereálné požadavky, šíří nepodložené informace, strach a mstí se.

Všichni jsme někdy nervózní, zejména ve vedoucích funkcích. Manažeři by se však měli zajímat o to, jaký názor na ně jejich podřízení mají a sami je o něj žádat. Začít je možné u přátel a rodinných příslušníků, kteří by jejich mohli chování objektivně zhodnotit. Nervozita není doživotní diagnózou a každý člověk s ní může bojovat. Změna chování nemusí ale vždy být jednoduchá, záleží totiž například na následujících faktorech:

- Jak zakořeněný daný způsob chování je?
- Máte k dispozici zdroje, které vám se změnou pomohou?
- Jak složité je dané chování?
- Chcete své chování opravdu změnit?

Jakmile se člověk jednou pevně rozhodne změnit svůj přehnaně nervózní způsob chování k ostatním, měl by si nejprve vypracovat plán a dodržovat jej. Je třeba přijímat pozitivní i negativní zpětnou vazbu, zamýšlet se nad sebou a nad tím, proč dobří zaměstnanci odcházejí, využít pomoci kouče či poradce, cvičit, dobře jíst a více spát.
Zdroj: Career Systems International - Internetové stránky americké konzultantské společnosti
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Systems International