Jak dostat lidi z home office zpět do práce? A proč snídaně zdarma nejsou nejlepší nápad?

S postupně se rozvolňujícími opatřeními se v HR světě doslova roztrhl pytel s diskuzemi na téma „Jak dostat lidi z home office zpět do kanceláře?“. Z praxe vím, že výjimkou nejsou případy, kdy firma jako lákadlo zavedla každodenní čerstvé snídaně zdarma, nebo dokonce firemního maséra. Je opravdu takový druh „uplácení“ tou nejlepší cestou, jak motivovat lidi k tomu, aby přišli do práce? A jak to udělat jinak?

Ilustrační snímek

Už jste se setkali s tím, že někteří vaši kolegové nechtěli z home officu zpět na svá pracoviště? Než si řekneme, jak se to dá řešit, musíme si takové lidi zjednodušeně rozdělit do dvou základních skupin:

  1. Šikovní pracovití lidé, kterým vyhovuje práce z domova kvůli tomu, že se třeba starají o rodinu a větší flexibilita pracovní doby jim v tom pomáhá. Nebo jsou to ti, kteří běžně tráví hodně času dojížděním do práce a takto ušetřený čas mohou věnovat svým zájmům, nebo toho prostě víc udělají.
  2. Neproduktivní lenoši, kteří si libují v tom, že šéf je nemá pod svým drobnohledem. Mohou se ráno přihlásit v pyžamku do systému a jít si na hodinku posnídat, aniž by si toho někdo všimnul. Většinou jsou to lidé, které jejich práce nebaví a berou ji pouze jako zdroj obživy. Jejich největší výzvou bývá, jak za co nejméně práce získat co největší odměnu. Rádi využívají maximum benefitů od zaměstnavatele bez toho, aniž by udělali kdykoliv cokoliv navíc.

Říkáte si, že je to dost černobílé? Ano je. Ze zkušenosti a za své praxe ale vím, že to tak vlastně je. Dělíme lidi na pracovité a nepracovité (tedy produktivní či neproduktivní). Pak máme samozřejmě další aspekty k hodnocení pracovního potenciálu, ale stran dosahování výsledků je to toto jednoduché rozdělení. Buď jsou za dotyčným vidět výsledky, nebo nikoliv.

Kdo se chytí na dobroty?

Když se podíváte na výše uvedené dvě skupiny, koho si myslíte, že lákání na snídani či masáž zdarma bude nejvíce motivovat přijít alespoň na jeden den do práce? Ano, bude to ta druhá skupina. Přijde si na chvíli posedět do kanceláře, ale při nejbližší příležitosti bude opět utíkat domů. Asi jste si už všimli, že motivace různými benefity (ať už finančními či nefinančními) má velmi krátkodobý efekt. Například když zaměstnancům hromadně přidáte, z pravidla první měsíc uslyšíte „Hurá, sláva!“, druhý měsíc už to ale asi bude „Co tam máte dál?“.

Asi si říkáte, že i zaměstnanci ze skupiny číslo jedna budou rádi za masáže, přidání nebo snídani. To nejspíš ano, ale není to hlavní motor toho, proč by měli do práce přijít. Jejich důvody, proč pracují, jsou naprosto odlišné a většinou souvisí s určitou momentální životní situací. A naopak mohou vnímat takovýto krok ze strany vedení jako určitou slabost, budou se pravděpodobně divit tomu, že firma nemá jiné páky na zvládnutí této situace než uplácení. Navíc si možná mohou připadat ignorovaní, protože se jejich šéf nezajímá o jejich aktuální osobní situaci.

Jak tedy dostat lidi z home officu zpět do práce?

  1. Stanovte oficiální termín návratu. Pošlete do týmu informaci o tom, že se v daný den opět všichni vracíte na pracoviště.
  2. Oprašte účel, tedy důvody, proč je společná práce v kanceláři přínosná. Patří sem třeba lepší a efektivnější komunikace bez každodenních ranních meetingů, osobní setkání, které nic nenahradí, týmová energie, která se online těžko vybuduje, a podobně. Určitě to můžete podpořit překvapením na první den (např. zmíněná snídaně), ale rozhodně by to neměl být hlavní tahák celé akce.
  3. Případný vzdor ze strany zaměstnanců řešte individuálně. Zajímejte se o jejich aktuální situaci a snažte se najít kompromis. Věřím, že lidé ocení váš zájem o ně a ochotu to řešit.

Základem jsou tahouni

Doba koronavirová nám ukázala, jak flexibilní umíme být, co se týče práce na dálku. Tam, kde to dříve bylo nemyslitelné, se ukázalo, že je to snadno proveditelné. Jsem vždy zastáncem toho, že bychom si z každé situace (byť se zdá sebevíc nepříjemná) měli odnést něco hodnotného. Proč tedy nedat šikovným a pracovitým lidem větší svobodu a možnost více pracovat z domova, pokud jim to pomůže zvládnout určité životní situace? Pracovití lidé pracují odkudkoliv a neproduktivní lidé se budou ulívat také kdekoliv. Samozřejmě je třeba vždy hledat určitý kompromis a ochotu porozumět druhé straně.

Základem tedy je mít v týmu co nejvíce produktivních lidí (tahounů), které není těžké vést i na dálku, protože jsou přirozeně pracovití.

Přeji vám příjemný návrat na pracoviště a novou energii načerpanou z týmové spolupráce.

Pozvánka na webinář zdarma

Autorka textu přednáší 29. července 2021 na téma „Kdo pomáhá a kdo se veze“ na bezplatném webináři. Přihlásit se můžete tady.