Jak odejít s grácií, když víte, že je po všem

Vědět, kdy odejít ze současné pozice, není vždy snadné. Rozpoznání znamení a vhodné reagování na ně vám však zachová zdravý rozum a finance.

- Když má problém firma. Je lépe připravit se na nevyhnutelné, než čekat, co se stane. Oprašte CV a začněte včas rozhazovat sítě. 

- Když jste na špatném místě. Pro změnu je na snadě řada důvodů: tyranský nebo neschopný nadřízený, iritující kolegové, kteří sabotují vaši práci nebo vás obtěžují atp. Každá z těchto situací může naznačovat, že je čas na změnu.

- Když vás to nebaví. Důležitý důvod, kdy je třeba zvážit změnu, je, když přestanete mít rádi, co děláte. Snažte se tomuto hlasu naslouchat. 

- Když jste vyždímaní. „Burnout“ – vyhoření definují odborníci jako nedostatek péče o vlastní osobu a přehršel stresu, který prostoupí celý váš život. Symptomy zahrnují neschopnost řešit problémy kreativně, snižování emoční citlivosti, únavu, která neodchází bez ohledu na to, jak moc spíte a nedostatek vitality a energie. Záležitost pomůže řešit pečlivé zhodnocení všech aspektů vašeho života včetně vztahů k rodině a dětem. Pokud se vše zdá být v pořádku a váš domov nezničila povodeň nebo zemětřesení, pak bude váš problém zjevně na pracovišti.

 

- Příprava na změnu pozice. V roce 1999 existovalo 75 % pracovních míst, která v roce 1990 neznali. Jinými slovy, pokud se chystáte opustit stávající práci, nezoufejte – dny, kdy lidé pracovali v jedné firmě celý život, jsou z dob dinosaurů. Pokud je to možné, začněte plánovat změnu při práci na místě, odkud se chystáte odejít. Využijte všech příležitostí, které máte pro rozvíjení svých dovedností, rozšiřujte síť svých kontaktů a promyslete si podpůrný systém, který vás udrží na nohou, když odejdete. Ideální by bylo odcházet přímo do nové pozice.

- Plánujte změnu. Při hledání buďte diskrétní, hlavně v případě, že se nejedná o situaci, kdy byste své rozhodnutí mohli probrat se svým zaměstnavatelem. Nepoužívejte firemní e-mail pro rozesílání CV, v práci nesurfujte za účelem získání informacích o nabídkách. Zařiďte si záznamník, který budete během dne kontrolovat. Potenciální zaměstnavatelé to pochopí.

-     Pokud vám pomáhají kolegové, připomeňte jim, ať jsou diskrétní.

-     Nenechávejte na stole otevřený diář, kde máte napsané termíny na pohovory a jména firem. V žádném případě si nezapisujte tyto schůzky do kancelářského PC diáře.

-     Nechlubte se každému v kanceláři, že jste měli šest úžasných pohovorů, nebo vám byla nabídnuta skvělá pozice a to ani v případě, že váš nadřízený o vašem odchodu ví. Závist může být ošklivá.

-     Když odcházíte, dejte zaměstnavateli včas ústní nebo písemnou výpověď. Buďte zdvořilí a diplomatičtí.

-     Pracujte dobře do poslední chvíle.

-     Odejděte se stylem a elegancí. Nikdy nepalte mosty.

 

-av-
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com