Jak se chovat ve společné kanceláři

Sdílet prostor s kolegy může být obtížné. Šťastným je ten, kdo má celou kancelář jen pro sebe, avšak zdaleka ne každému je takový komfort dopřán. Pokud také patříte mezi ty méně šťastné, následující rady můžete shledat užitečnými.

- Udržujte svůj prostor uspořádaný. Nejen že se vyhnete tomu, abyste svým nepořádkem zasahovali i do prostoru kolegů, ale také snáze a rychleji najdete co potřebujete. Ostatní vás navíc nebudou obtěžovat tím, že se slovy: "Neviděl jsi tu sešívačku?" začnou prohrabávat váš stůl.

- Zútulněte si svůj "koutek" květinami, obrázky a dalšími osobními věcmi. Budete se v něm cítit lépe.

- Jestliže si v kanceláři dopřáváte svačinu, pak na zbytky použijte odpadkový koš někde mimo kancelář. Koš na odpadky plný zbytků jídla totiž v kanceláři příliš nevoní.

- Když telefonujete, snažte se mluvit potichu. Spousta lidí má při telefonování tendenci zvyšovat hlas, čímž mohou své kolegy dost rušit. Tomu se vyhněte, celou kancelář váš hovor určitě nezajímá.

- Nekomentujte konverzaci jiných lidí, která se vás netýká. Také nedávejte nijak najevo, že slyšíte, o čem si kolega povídá s někým na telefonu - dokonce i když není možné jej neslyšet.

- Když chcete poslouchat hudbu, hodně ji ztlumte, nebo použijte sluchátka. Některým lidem kolem vás může hudba vadit při soustředění na práci.

- V případě, že máte důležitý telefonní hovor nebo schůzku, použijte konferenční místnost nebo nepoužívanou kancelář, abyste nebyli rušeni.

- Důvěrné materiály udržujte skutečně důvěrné. Dejte si pozor, jaké dokumenty necháváte na stole, v tiskárně či skeneru, když opouštíte kancelář. Také buďte opatrní při zacházení s osobními dokumenty na sdílených discích.

- Nenechávejte v kanceláři žádné cenné osobní věci. Svým kolegům pravděpodobně věříte, ale nikdy nevíte, kdo se v kanceláři objeví (uklízečka, doručovatel...).

- Pokud si potřebujete něco půjčit od kolegy (kancelářskou pomůcku, dokument, CD...), nejdříve se ho zeptejte. Pokud zrovna není přítomen, nechte mu na stole vzkaz, kam napíšete, co jste si půjčili. Půjčenou věc vraťte co nejdříve.

-ds-

Zdroj: Vault.com - americký portál a online komunita zaměřená na rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Vault.com