Jak si omotat šéfa kolem prstu

Jedním z nejdůležitějších talentů, které člověk na pracovišti využije, je schopnost řídit svého nadřízeného. Zní to sice nelogicky, protože nadřízený by měl přece řídit vás, ale jsou situace, kdy díky „výměně rolí“ dosáhnete toho, čeho jste chtěli. Článek přináší užitečné tipy, jak nenápadně manipulovat se svým nadřízeným.

Tip první – zviditelněte se. Nebojte se říci si o povýšení nebo zvýšení platu. Vaši žádost však vždy podložte relevantními a pádnými argumenty – nejlepší je vše si předem sepsat. Dbejte na to, aby setkání v této věci vyznělo pozitivně.

Jestliže šéf jedná neeticky nebo protiprávně, měli byste mu to naznačit. Opět je však třeba mít pádné argumenty a vše písemně. Sepište si možná rizika a možné důsledky, nenápadně si zjistěte, zda mají ostatní se svými šéfy podobné problémy a poté si zjistěte, jak lze v takových případech postupovat.

Nebojte se lichotek. Tvrdá realita nás učí, že kompliment na správném místě nikdy neuškodí. Když se o stejnou práci uchází dva lidé se stejným vzděláním a praxí, je dost pravděpodobné, že toto místo dostane ten, který je lepší „lichotník“. Lidé, kteří umí skládat komplimenty, také mívají lepší osobní hodnocení.

**Datum vydání:** IV/2002
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com