Jak vyzrát na odkládání

Většina lidí odkládá plnění úkolů, které jsou pro ně nepříjemné. Je to přirozený pocit, který ale může vést až k bludnému kruhu, v němž člověk zůstane paralyzovaný strachem. Opakujícím se odkládáním nepříjemných věcí lze dospět k finančním problémům, ale i k závažným zdravotním důsledkům, mezi které patří například chronická deprese.

Existuje řada důvodů pro odkládání nepříjemných věcí. Je proto dobré znát je a pochopit, proč tomu tak je.

- Perfekcionismus. Lidé často odkládají důležité věci, protože mají strach, že je nesplní perfektně. Čekají na perfektní načasování a podmínky. To však bohužel nepřichází nikdy, takže mohou čekat věčně.

- Strach ze selhání. Strach ze selhání vede lidi ke snění o skvělých věcech, kterých jednoho dne dosáhnou. Čekají na to, ža se budou cítit silnější a schopnější, ale přehlížejí při tom, že silnějším a schopnějším se člověk nestává sněním, ale činy.

- Strach z úspěchu. Lidé s tímto problémem chtějí být úspěšní, ale obávajíi se důsledků svého úspěchu, jako by bla větší odpovědnost, nové překážky, větší pozornost okolí apod. Cítí se bezpečnějši, když zůstanou za scénou a o úspěchu též pouze sní, ale nedosáhnou jej.

- Strach z neznáma. Neznámé drží lidi zpátky tím způsobem, že jim dává pocit, že jejcih dosavadní život sice není ideální, ale aspoň jej dobře znají. Lidé s tímto problémem trpí často tzv. Syndromem jediného špatnéo kroku. Mají strach udělat krok do neznáma proto, aby nebyl špatný.

- Nízká sebeúcta. Někteří lidé něvěří, že si zasloužé být šťastní a úspěšní, a proto nepodnikají žádné kroky, aby toho dosáhli. Zůstávají otroky nepříjených podmínek, i když si v duchu přejí změnu.

- Nízká sebedůvěra. Existují také lidé, kteří věří, že si zaslouží lepší život, ale nic pro to nedělají, protože pochybují, že by mohli dosáhnout dlouhodobých změn. Než něco vyzkoušet, raději přijmou, že nemohu nic dělat.

- Další důvody. Každý člověk ví sám nejlépe, co jej vede k odkládání. Najděte si svůj strach a přemýšlejte o něm.

Jakmile pochopíte, proč odkládáte důležité věci, můžete si vytvořit plán, jak změnit svůj postoj.

- Změňte své omezující představy. Vyžaduje to velké úsilí a odhodlání. Přiznejte si, že si zasloužíte mít věci, které si přejete.

- Jděte do toho. Rozhodněte se podniknout příslušnou akci bez ohledu na svůj strach. Rozvíjejte svou odvahu a přemýšlejte pozitivně.

- Začněte pozvolna. I malé pokroky posílí vaše sebevědomí a postupně zjistíte, že není čeho se bát.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com