Jak zajistit, aby zaměstnanci chodili rádi do práce?

Spokojený pracovník je k firmě loajální a navíc svou práci odvádí mnohem lépe než někdo, kdo chodí do práce s averzí. Mít pracovní sílu, která chodí do práce vyloženě ráda, je snem každého personalisty i vedoucího. Lidé jsou samozřejmě rozdílní a každého motivuje něco jiného, přesto existují obecné principy, jak vybudovat firemní kulturu, v rámci níž chodí zaměstnanci do práce raději. Zde je několik tipů, jak se tomuto ideálnímu stavu alespoň o něco přiblížit.

Ilustrační snímek

Zajímavá práce

Podle INC.com je cílem propojit pracovníky s úkony, které jsou pro ně výzvou, které je baví a ve kterých vidí nějaký hlubší smysl. Samozřejmě, že některá zaměstnání a úkony jsou nezáživné a nepříjemné už ze své podstaty, ale cílem zaměstnavatele by mělo být pokusit se každému zaměstnanci nabídnout alespoň částečně práci, která jej bude nějakým způsobem stimulovat.

Pokrok a systém

Lidé ztrácí motivaci pracovat a práce je přestává bavit, pokud vidí, že se v ní nikam neposouvají a stagnují na místě. S trochou snahy se v téměř jakémkoliv druhu práce dá vymyslet nějaký postup nebo způsob, jak se může daný zaměstnanec posouvat. Daný systém může být i zcela arbitrární a nemusí v reálu mít mnoho společného s opravdovým zlepšováním znalostí a dovedností daného jedince. Měli byste se ale pokusit vymyslet systém, ve kterém se zaměstnanci mohou alespoň částečně někam posouvat nebo se profilovat.

Eliminace rutinních úkonů

Rutinní úkony dovedou pracovníky spolehlivě demotivovat. Pokud je zaměstnanec každý den zavalen rutinními úkoly, i toho nejlepšího to dokáže utlumit a znechutit mu i jinak zajímavou práci. Zamyslete se nad automatizací. Zkuste eliminovat rutinní úkony pracovníků, případně je nějak rozdělit mezi zaměstnance tak, aby alespoň jeden z nich nedělal veškeré nutné úkoly sám a práce pro něj tak byla zajímavější.

Projekty

Člověk je obecně lépe motivován k práci, pokud je mu dána určitá volnost a pokud se v rámci jistých limitů může pohybovat sám za sebe. Zaměstnanci by proto neměli dostávat seznam jednotlivých úkolů, které mají udělat, ale spíše obecnější zadání projektů, na nichž poté pracují sami. Ne všichni jsou samostatné práce schopni a samozřejmě je potřeba rozsah těchto projektů upravovat podle možností daných jednotlivců. Nikdo ale nerad pracuje tam, kde je mu přesně vteřinu od vteřiny nalajnováno, co musí dělat.

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com