Jaká je informační hodnota pracovního vysvědčení?

Pracovní vysvědčení hrají rozhodující roli, pokud je uchazeč vybrán a pozván k přijímacímu pohovoru. Vysvědčení však bývá také někdy zdrojem nedorozumění. Měl by je připravovat nadřízený, který zná svého kolegu či podřízeného delší dobu. Dávejte pozor, aby vaše pracovní vysvědčení nebylo vystaveno jen sekretářkou nebo referentem! Chyb se může dopustit i čtenář, který hodnocení nepřečte pečlivě. Další chyby vznikají, pokud jsou informace z textu hodnoceny příliš přísně nebo mírně.

Měli byste se proto vysvědčení vzdát? V žádném případě! Dobrá vysvědčení mluví pro vás. A nedostatečná vzbuzují u zaměstnavatele podezření. Vysvědčení delší než dvě strany přetěžují čtenáře. Informační hodnota závisí na délce pracovního poměru. Popis pozic a úloh informuje o vašich zkušenostech. Nechte si přehledně představit pět až deset úloh. Nejdůležitější patří na začátek. Nezapomeňte také na své kompetence a zodpovědnost.

Vysvědčení typu: „Plná spokojenost“ není dobré. Musí vypovídat o konkrétní motivaci, schopnostech, znalostech, dalšího vzdělávání, pracovním stylu a úspěších. Spokojenost se musí opírat o kontext. Hodnocení mimo jiné také pojednává o vašem vztahu k zákazníkům, nadřízeným a kolegům. Nejlepší formulace důvodu ukončení pracovního poměru zní: „Opustil nás na vlastní žádost.“
Zdroj: Junge Karriere - Informace pro mladé uchazeče o zaměstnání - absolventy apod.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Junge Karriere