Kancelářský pracovník nemusí jen sedět

Ilustrační snímek

Kancelářští pracovníci mohou udělat hodně pro své zdraví, když se zvednou ze židlí. Psát e-maily, telefonovat či zapisovat data do počítače se dá i ve stoje. Zaměstnanec, který rozšíří svůj pracovní den o tři hodiny ve stoje, spálí až 144 kalorií denně. Za rok tak může spálit až 3,6 kilogramu tuku a navíc výrazně zlepší svůj krevní oběh. Tvrdí to alespoň britský odborník na výživu z University of Chester John Buckley v článku na serveru BBC.

John Buckley zdůrazňuje, že lidské tělo není uzpůsobeno k dlouhému sezení a v dnešní době se dají koupit pracovní stoly, u nichž zaměstnanci budou stát. Jako názorné příklady lidí, kteří pracovali ve stoje, uvádí spisovatele Ernesta Hemingwaye a Vladimira Nabokova. Sám tak pracuje také.

John Buckley je členem poradní skupiny britské vlády pro otázku boje proti obezitě. Stání v práci může podle něho pomoci jako relativně jednoduché dlouhodobé řešení vzhledem k tomu, že jinak sedíme v autech nebo doma na gauči. Studie z poslední doby potvrdily spojitost mezi dlouhým sezením a zvýšeným rizikem onemocnění diabetem nebo to, že sedavý životní styl vede k obdobnému počtu úmrtí jak kouření.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC