Kdo dlouho sedí, sám sobě škodí

Miliony lidí tráví pracovní dny vsedě před obrazovkou počítače, což se pomalu, ale jistě podepisuje na jejich zdraví. Nedostatečně ergonomicky uzpůsobená pracoviště spolu s nedostatkem pohybu způsobují především problémy s páteří, krkem a očima, ale také se srdcem. Jak tomu předejít?

Začněte ergonomickou úpravou pracoviště. Obrazovku umístěte přímo před sebe tak, aby odpovídala výšce vašich očí. Ruce by měly dosáhnout na klávesnici bez nutnosti ohýbat zápěstí. Důležitá je kvalitní podpora zad. Snažte se sedět rovně. Ani kvalitní ergonomické pomůcky vám totiž nepomohou, když budete udržovat špatný postoj těla.

Po každých 50 minutách sezení byste měli vstát a jít se na 10 minut projít (nikoli si sednout někam jinam). Desetiminutová procházka vám pomůže s protažením svalů a rozprouděním krve. Zkuste například chození do schodů nebo krátkou rozcvičku. Předkloňte se a dotkněte se prstů u nohou. Pokračujte záklonem. Nezapomeňte procvičit krk opakovanými pohyby ze strany na stranu, vpřed a vzad.

-kk-

Zdroj: EverydayHealth.com - Jeden z největších amerických portálů o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje EverydayHealth.com