Kdo nemůže, ať přidá

Studenti připravující se na zkoušky nebo hodně pracovně vytížení lidé často slýchají doporučení dát si přestávku, podívat se na televizi, sníst čokoládovou tyčinku či jakkoli jinak se odpoutat od soustředění a vrátit se k původnímu úkolu, až se budou cítit lépe. Nová studie vědců z amerického Stanfordu však ukázala, že nutkání k oddychu a načerpání nových sil existuje pouze v našich hlavách.

Studie publikovaná v odborném časopise Psychological Science se staví proti dlouhodobě uznávané teorii, že vůle jakožto schopnost udržet si soustředění na náročný úkol je biologicky omezeným zdrojem. Naopak tvrdí, že to, jak dlouho a jak dobře dokážeme pracovat na psychicky náročných úkolech, je určováno naším vlastním uvažováním a předsudky.

Výzkumníci připravili sérii experimentů, které testovaly a měnily uvažování studentů Stanfordské univerzity o síle jejich vůle. „Pokud o vůli uvažujeme jako o něčem, co je biologicky omezené, snadněji se při náročných úkolech unavíme. Pokud na ni ale nahlížíme jako na něco, co nelze snadno vyčerpat, můžeme pokračovat stále dál,“ shrnuje výsledky studie vedoucí autorka Veronika Jobová.

Autoři studie se domnívají, že by jejich výsledky mohly pomoci všem, kteří bojují s vyrušeními a poruchami soustředění, závislostmi nebo i příliš rychle se blížícími termíny.

-kk-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily