Kdo si hraje, je výkonnější

Většina firem zakazuje zaměstnancům, aby si v pracovní době hráli hry. Domnívá se, že tím zaměstnanci jen ztrácejí čas. Existuje však odborný termín „produktivní flákání“. Výzkumy potvrzují, že hraní počítačových her může pozitivně změnit produktivitu zaměstnance, zvýšit spokojenost na pracovišti a snížit absence.

Hraní her, které vyžadují strategii, navíc učí konstruktivnímu myšlení a nahlížení na problémy z perspektivy druhých. Dále může zaměstnat jinak spící podvědomí strategickými úkoly. Počítačové hry jsou analytické nástroje, které můžete aplikovat i v jiných situacích.

Hraní hry je velice podobné dělání byznysu. Musíte volit správné kroky, plánovat do budoucnosti a uchovávat v mysli všechny faktory, které mohou vaše kroky ovlivnit nebo se mohou stát mimo plán. Hry mohou sloužit i jako nástroje rozvoje týmové spolupráce, pomáhají odbourávat stres.

Když svým zaměstnancům umožníte hrát hry, dáte jim tím svobodu a flexibilitu v tom, aby si sami určovali priority ve své práci. Nepřímo jim tak sdělíte, že věříte jim a jejich rozhodnutím. To je velice důležité pro motivaci.

Samozřejmě není možné nechat zaměstnance hrát počítačové hry celou pracovní dobu. Mezi jednotlivými úkoly však pomáhají odreagovat a soustředit se další práci. Kromě toho pomohou hry zbavit se neproduktivních přestávek, kdy zaměstnanci klábosí u automatu na vodu apod.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork