Když má skvělá pracovní nabídka pár "ale"

Zde jsou příklady některých dilemat a tipů spojených s výběrem pozice:

- Nabídnou vám vaši vysněnou pozice, ale s nízkým platem. Tohle může být zvlášť nelehké v nejisté ekonomice a v závislosti na tom, jak moc si platově pohoršíte. S tím, že budoucí plat se může odvíjet na základě minulé kompenzace, může mít pro vás akceptování takové pozice dlouhodobější následky. Nemělo by to však znamenat automatické odmítnutí místa, o které jinak velmi stojíte. Zjistěte si další možné benefity, pracovní kulturu a možnosti kariérního postupu.

- Nabídnou vám vaši vysněnou pozici, ale museli byste daleko dojíždět. V první řadě je dobré učit náklady na cestování. V řadě případů může tyto náklady pomoci zmírnit zaměstnavatel. Nezapomeňte brát v úvahu čas, který budete denně trávit na cestách.  

- Nabídnou vám vaši vysněnou pozici, ale je to na druhém konci republiky. Zvažte, jak by taková změna ovlivnila kvalitu vašeho života. Včasná návštěva v místě budoucího zaměstnání vám umožní získat obrázek o komunitě a rozhodnout se, zda vám bude vyhovovat. Vyptejte se ve firmě, jak vám pomohou aklimatizovat se v novém prostředí (například řešit bydlení). Další důležitý bod je popřemýšlet o tom, co byste dělali, pokud v pozici nebudete spokojeni.

- Nabídnou vám vaši vysněnou pozici, firma je ale v začátcích. Velkou úlohu při rozhodování bude hrát vaše osobnost. Pokud jste pracovali léta u velké a stabilní firmy, pravděpodobně jste si zvykli na určitou pracovní kulturu a nové nestabilní prostředí by vás mohlo iritovat. Zvažte i možnost, že méně zavedená firma může v nejisté ekonomice mít problémy a zjistěte si o ní maximum informací.

- Nabídnou vám vaši vysněnou pozici a v zápětí dostanete další skvělou nabídku. Požádejte firmy o trochu času na rozmyšlenou a dejte jim vědět, že si vybíráte ještě z další zajímavé nabídky: mohla by to být dobrá taktika. Dejte dohromady seznam pro a proti pro každou firmu a pokud je opravdu těžké se rozhodnout, snažte se získat co nejvíce informací.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder