Když vám šéf dýchá na krk

Vztah s vaším šéfem se může podobat tomu s partnerem nebo kýmkoliv, kdo hraje ve vašem životě důležitou roli. Vztah s nadřízeným se ale může jevit odlišný. Nesdílíte přece jen tolik osobních informací. Na druhou stranu ale trávíte hodně času v omezeném prostoru a pravděpodobně na svého nadřízeného zaměřujete množství myšlenek i energie.

Pokud vám to neklape, asi ve vás vyvolá negativní pocity i maličkost, kterou řekne nebo udělá. Pokud jste se dostali do bodu, kdy vás váš nadřízený obtěžuje přehnanou starostlivostí, pokuste se před tím, než problém vyslovíte, trochu se uvolnit a to nejlépe mimo kancelář.

Věnujte trochu času rozboru svého nadřízeného. Snažte se pochopit, že pro svou starostlivost má své důvody. V dnešní době to manažeři nemají lehké, i oni mají své nadřízené, kteří na ně tlačí v mnoha směrech.
Pokud se vám zdá nepřístupný, uvědomte si, že ne každý je od přírody srdečný. Někdo se chová stále „pracovně“ a jeví se jako „studený čumák“. Každý přístup má své výhody a na vás je jen akceptovat a uvědomit si, s jakým typem máte co do činění.

Když se rozhodnete sdělit mu svůj problém, měli byste být schopni smířit se s tím, že nemusí reagovat příliš vstřícně.

Pokuste se konverzaci směrovat stylem, že se chcete zlepšit a ptejte se, co je pro vašeho nadřízeného nejdůležitější a následně jej ujistěte, že to zvládnete. Situace se zřejmě nezlepší přes noc, dejte mu alespoň pár týdnů. Je ale možné, že se nezlepší nikdy. Někteří nadřízení se prostě cítí velmi nejistí z práce druhých, kvůli které by se mohli sami dostat do problémů a mají neodolatelné nutkání dohlížet.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal