LMC: společné sdílení kanceláře (coworking) není zatím tolik rozšířeno

Společnost LMC, operátor českého elektronického trhu práce, realizovala na svém portálu Jobs.cz průzkum o využití moderních forem sdílení pracovního prostoru – práce v coworkingových centrech. Průzkum zjistil, že 54 % odpovídajících o možnosti této formy práce ve společné kanceláři ani neví.

Coworking představuje sdílený pracovní prostor pro lidi na volné noze, kteří zde nezávisle na sobě dělají svou běžnou práci. Sdílená kancelář má výhodu na straně nákladů, jelikož práce v ní vyjde samozřejmě levněji, ale důležité jsou také společenský a psychologický aspekt funkce takového pracoviště.

„Lidé navštěvující coworkingová místa přijdou více do styku s lidmi podobného charakteru a zaměření. Mohou se pak vzájemně inspirovat, nebo v některých případech i začít spolupracovat,“ řekla Jana Skalová, manažerka portálů Jobs.cz a Prace.cz.

V dotazování mezi uživateli pracovního portálu Jobs.cz bylo zjištěno, že více než polovina respondentů (54 %) o možnosti této formy sdílení kanceláře ani nemá ponětí. Průzkum dále odhalil, že coworkingu neboli sdílení pracovního prostoru pro nezávislé pracující už někdy v minulosti využilo 23 % odpovídajících. Ti považují coworking na progresivní a zajímavou formu práce. Zbylých 23 % odpovědí se shoduje na tom, že pro ně sdílení pracovního místa vhodné vůbec není.

„Zkušenost s prací v coworkingových centrech má téměř čtvrtina dotazovaných. Vzhledem k tomu, že do takových center chodí pracovat hlavně nezávislí profesionálové, freelanceři, lidé pracující na IČO, kterých je ve srovnání s tradičními zaměstnanci na hlavní pracovní poměr menšina, odpovídá výsledek šetření realitě. Klasičtí zaměstnanci totiž mají místo výkonu zaměstnání většinou v místě sídla firmy,“ vysvětluje Jana Skalová.

Práce ve společných kancelářích je pro nezávislé profesionály zajímavou alternativou k jimi většinou využívané práci z domova. V Praze už například coworkingové centrum funguje pod názvem Hub Praha, které se na www stránkách prezentuje jako místo sdružující výhody plně vybavené kanceláře, internetové kavárny a podnikatelského inkubátoru.

Vojtěch Filip, pracující jako softwarový inženýr, si jako profesionál na volné noze zvolil práci v coworkingovém centru, protože doma se mu pracuje poměrně špatně. „Takto si velmi dobře oddělím práci od soukromí, zkrátka jdu do sdílené kanceláře a tam pouze pracuji. Trávím zde v průměru každý druhý den. Doma pak sice také pracuji, ale v kanceláři jsem mnohem soustředěnější a výkonnější,“ vyzdvihl výhodu coworkingu.

Miroslav Sázovský, specialista na stavební sklo, Hub využívá zhruba dvakrát měsíčně na školení, několikrát v měsíci na pracovní schůzky místo kaváren, nebo návštěvy jeho bytu. Jako výhodu spatřuje cenovou výhodnost práce v coworkingovém centru ve srovnání s pronájmem jiných prostor. Co se týká nevýhod, říká: „Prostředí není příliš diskrétní, je to open-space. Moji klienti mají někdy trochu ostych, aby je někdo neslyšel, jsou ostražití,“ popisuje Sázovský.

Zdroj: Jobs.cz - český server s nabídkou zaměstnání a praktickými infromacemi z oblasti trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Jobs.cz