Manažerské dovednosti vůdci nestačí

Seznámení s charakteristikami, které definují vůdcovství, je prvním krokem k úspěšnému zvládnutí vůdcovské role. Manažerské dovednosti jsou dobrým začátkem, manažer však potřebuje více, aby se mohl stát vůdcem. Co konkrétně?

- Otevřená mysl. Schopnost pružného uvažování je pro vůdcovství kritická. Vůdce by měl být ochoten zkoušet nové věci a postupy.

- IQ a EQ. Vysoká inteligence v  oblasti vůdcovství vyžaduje i emoční inteligenci. Je třeba, aby vůdce chápal také hodnotu celoživotního vzdělávání.

- Schopnost jednat s lidmi. Dobří vůdcové umějí vést týmy a budovat vztahy mezi lidmi.

- Optimismus. Dobrý vůdce vidí svět pozitivně, má motivaci hledat nové cesty a uspět v nich.

- Houževnatost. Efektivní vůdcové mají vysoké cíle a nenechají se odradit nepřízní. Může to znamenat zkoušet něco stokrát, než to bude dokonalé, nebo prosazovat cíle, které by většina ostatních vzdala.   

- Schopnost riskovat. Úspěšný vůdce je ochoten riskovat a umí si spočítat rizika. Vyžaduje to umění přistupovat k riziku objektivně, odvahu dělat změny a vypořádat se s důsledky.   

- Integrita. Bez integrity a poctivosti nemůže vůdcovství správně fungovat. Morální charakter jde ruku v ruce s velkou odpovědností.

-kk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101