Máte na to být podnikatelem?

Přestože neexistuje perfektní podnikatel – i Bill Gates udělal pár chyb – následující kvality mohou pomoci vybudovat a udržet úspěšnou firmu:

- Dokážete delegovat. Bez ohledu na to, jak chytrý jste a kolik máte energie, je chybné snažit se vše dělat osobně a na vše dohlížet. Pokud v tom nejste „sólo“, musíte umět věřit svým zaměstnancům.


- Jste učitel. Abyste mohli úspěšně delegovat, budete potřebovat lidi s patřičnými dovednostmi – a ti se budou s největší pravděpodobností učit od vás.


- Dokážete se motivovat. Jako podnikatel nebudete mít nad sebou šéfa, který vám bude říkat, co a kdy máte dělat.


- Dokážete pracovat s čísly. Dost času byste měli trávit tak, abyste měli přehled o nákladech, ziscích, daních atp.


- Nevadí vám, když uděláte chyby. Určitě jich pár uděláte, důležité však je, abyste se dokázali znovu postavit na nohy a jít dál.


- Pracujete rádi. Nemusíte být workholik na to, abyste přivedli k životu úspěšnou firmu. Řada podnikatelů ale zjišťuje, že je potřeba najít rozumné pracovní tempo. Přesto nezačínejte podnikat, když neradi pracujete – práce totiž bude spousty.


- Nevadí vám prodávat. Budete muset prodat své produkty zákazníkům. Také budete muset „prodat“ svou firmu bankám a zaměstnancům.


- Jen tak se nevzdáte. Budete úspěšnější, pokud jste ten typ člověka, který si výzvy vychutnává. Trocha optimismu také není na škodu.

-av-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com