Mladý šéf versus starší podřízený

Mladá generace pracovníků o sobě dává vědět a její vliv je znát na všem, od pracovní doby po oblékání. Stále více žen a mužů, kteří vypadají, jako by právě dokončili školu, je pověřováno mnohamilionovými projekty či veškerým chodem společnosti. Existence mladého manažera a starších podřízených může způsobovat problémy na pracovišti. Mladá generace manažerů musí při řízení starších pracovníků čelit několika problémům. Mimo jiné těmto:
* Pracovat, aby žili, nikoli žít, aby pracovali – mladý manažer musí jasně dát najevo, jakým způsobem je měřen a hodnocen výkon zaměstnanců (zda podle času stráveného v kanceláři nebo podle vykonané práce), a jasně stanovit cíle.
* Placení dluhů – mladý manažer potřebuje najít společnou půdu a pomoci dospět pracovníkům k přechodu na odměny založené na pracovním výkonu a k poznání současné pracovní kultury.
* Nic nepřebije zkušenosti – mladý manažer by měl znát své možnosti a klidně požádat o radu a pomoc starší zkušenější kolegy a ocenit hodnotu jejich zkušeností.
* Mluvení hatmatilkou – mladý manažer vyrůstal v technologické éře a používal počítač od mala, používá i jiný styl komunikace, který je patrný zejména v elektronické korespondenci, musí najít kompromis.
* Kdo je šéf – starší pracovníci jsou zvyklí na hierarchii a byrokracii, ale mladí manažeři mívají tendenci váhat v prosazování autority a myslet si, že pracovní nasazení získají bez jakéhokoli nátlaku.
* Neformální postoj – mladí manažeři se cítí produktivněji oblečení, pokud jsou oblečeni pohodlně, ale v mnoha společnostech se smí nosit neformální oblečení pouze v pátek, opět je nutný kompromis.
-ba-
Zdroj: DBM - Individuální a skupinové programy Outplacementu, koučink apod.
Zobrazit přehled článků ze zdroje DBM