Moderní kanceláře dávají zaměstnancům možnost výběru

Kanceláře odpovídající aktuálním trendům na poli pracovního prostředí pomáhají nejen zvyšovat produktivitu a budovat firemní kulturu, ale také snižují fluktuaci zaměstnanců. Víc než kdy dříve hraje roli flexibilita a přizpůsobivost. Skvělým příkladem jsou pražské prostory operátora T-Mobile, za kterými stojí společnost CAPEXUS. Čím jsou výjimečné?

CAPEXUS T-Mobile

Přechod k flexibilnímu konceptu práce

Centrála společnosti T-Mobile v pražských Roztylech prošla kompletní rekonstrukcí a společně s ní také změnou firemní kultury. Původně uzavřené místnosti až po 12 lidech se proměnily díky flexibilnímu konceptu práce. Namísto malých kanceláří nyní zaměstnanci pracují v activity-based prostoru. Ten se dokáže přizpůsobit vykonávané činnosti.

„Pro T-Mobile se nejednalo pouze o rekonstrukci a úpravu budovy, ale sledovali jsme také zlepšení naší firemní kultury, současně zlepšení spolupráce a přípravu na agilní způsoby práce“, říká Jitka Adámková, HR ředitelka T-Mobile.

CAPEXUS T-Mobile

V praxi to znamená, že zaměstnanci mají možnost rozhodnout se, z jakého místa budou pracovat. Na výběr mají formální místo u stolu, uzavřenou místnost s výškově nastavitelnými stoly nebo například pohodlnou sedačku v cafeterii. V nových kancelářích mají zaměstnanci místa pro týmové úkoly, soustředěnou činnost o samotě i příležitost k odpočinku.

Pro týmové hráče

Cílem nových kanceláří je přinést moderní prostředí, které je v souladu se změnou interní kultury. Mezi hlavní témata patří spolupráce, flexibilita a agilita. To, že se nejednalo pouze o rekonstrukci, potvrzuje i HR ředitelka T-Mobile, Jitka Adámková: „Sledovali jsme také zlepšení firemní kultury, podporu spolupráce a přípravu na agilní způsoby práce.“

CAPEXUS T-Mobile

Každý tým o přibližně 20 členech má takzvaný neighborhood - jedná se o konkrétní přidělenou základnu. Součástí této základny je focus hub. Ten je určen až pro 4 zaměstnance a jeho zajímavostí jsou mobilní stěny umožňující předělit prostor až na tři samostatné místnosti.

Právě toto řešení zásadně pomohlo usnadnit přechod z uzavřených kanceláří do otevřených. Koncept je navíc vhodný pro samostatnou práci i konferenční hovory.

Všechna pracovní místa jsou sdílená

Rozdělení kanceláří na „sousedství“ a zóny by nefungovalo bez řady akustických a vizuálních bariér. V kancelářích se tak nachází akustické závěsy, akustické panely a dostatek zeleně. Samozřejmostí je oddělení koridorů a do detailu promyšlený půdorys prostoru.

CAPEXUS T-Mobile

Zajímavostí, která stojí za zmínku, je skutečnost, že všechna pracovní místa jsou sdílená. Tento systém přímo koresponduje s clean desk policy. Jakmile zaměstnance po práci odchází, zůstává po něm čistý stůl bez osobních předmětů. Ty si může jednoduše uschovat do uzamykatelné skříňky.

Aby se zaměstnanci cítili dobře

Architekti CAPEXUS přinesli společnosti T-Mobile funkční design, ve kterém se zaměstnanci cítí dobře a sounáležitě s firemní kulturou. T-Mobile navíc plně využil model služby Design & Build, CAPEXUS se tak postaral o vše od poradenství v oblasti pracovního prostředí a architektonického návrhu až po realizaci a dodávku interiéru na klíč.

CAPEXUS T-Mobile

Pokud i vy přemýšlíte nad změnou pracovního prostředí pro své zaměstnance, podívejte se na více informací a neváhejte CAPEXUS kontaktovat.

Autor fotografií: Alexander Dobrovodsky