Nebojte se veřejného projevu

Máte strach z veřejného projevu a raději necháváte prezentace či hovory s klienty na vašeho kolegu z týmu? Možná vás to moc neuklidní, ale nejste sami. Strach z veřejného projevu patří na první místo všech strachů. Lidé mají dokonce z veřejného projevu větší strach než ze smrti.

Pokud někdo trpí opravdu velkým strachem z veřejného vystupování, měl by pátrat po tom, jaká je příčina toho strachu. Někdo může mít trauma z dětství, někdo může trpět psychickou poruchou, u jiného se může strach projevovat fyzicky třepotem rukou, pocením, blekotáním. V první řadě se musíte zamyslet nad tím, zda strach opravdu chcete překonat a také nad tím, zda je to vůbec možné. Třeba je za celým strachem pouze obava z reakce na váš výstup. Třeba by vám mluvení před publikem nedělalo problémy, kdyby nenásledovalo hodnocení.

Celý projev na veřejnosti je o důvěře. O důvěře v sebe samého, o důvěře publika k vám a vaší k nim a hlavně o tom, že věříte myšlenkám, které chcete sdělit. Projev, kdy mluvčí neví, o čem mluví, je stresující pro něho samého i pro posluchače.

-pk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek