Nechoďte do práce, když jste nemocní

Na podzim a v zimě je běžné slyšet symfonii kýchání, kašlání a hekání kolegů, kteří odmítají zůstat doma, přestože nejsou zcela fit. Nejdříve je možná obdivujete, pak si ale uvědomíte, že jejich přítomnost může pro vás a celé okolí za několik dnů znamenat získání stejných symptomů.

Budou na tom lépe bez vás


Zaměstnanci mají celou řadu důvodů, proč jít do práce, když jsou nemocní: omezené množství dovolené, pracují na velkém projektu, nechtějí zklamat kolegy atp. Největší problém, když přijde někdo nemocný do práce, je, že pokud to kolegové v jeho oddělení také chytí – a pokud jsou malé a přesto důležité oddělení – může nastat skutečný problém.


Probádejte své možnosti


Zůstat doma není pro řadu pracovníků jednoduché. Lékaři, obchodníci a řada zástupců jiných profesí nemůže dělat svou práci z domova a během náročné sezóny může jejich absence ovlivnit řadu lidí.


Pokud zjistíte, že jste v podobné situaci, ptejte se, zda dokážete dostát svým povinnostem, aniž by to negativně ovlivnilo vaše pracovní okolí. Pokud přicházíte do styku s konstantním proudem zákazníků, pacientů, nejen, že je vystavujete riziku nákazy, ale také se prezentujete jako kašlající a ne zrovna pěkně vypadající představitel firmy, což je image, který váš zaměstnavatel určitě nechce. Pokud vaše tělo trpí, pak vaše práce nebude stát za mnoho, škodíte své kariéře i firmě.


Několik tipů během chřipkové sezóny:


- Pokud se necítíte dobře, vezměte si den volna hned při prvních symptomech – dáte tak svému tělu šanci si odpočinout a můžete se co nejdříve vrátit do práce.

- Pracujte pár dní z domova, pokud vám to povaha vaší práce a váš nadřízený dovolí.

- Pokud nemůžete zůstat doma, zkuste omezit kontakt s okolím.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder