Nejdřív kamarád, potom šéf

Pracujete spolu, o poledních přestávkách „drbete“ nadřízené, večer si občas společně zajdete na drink… a jednoho dne se z vašeho kolegy stane váš šéf. Jak přežít povýšení kamaráda do manažerské funkce? Angličanky Melissa a Liz spolu pracovaly jako operátorky zákaznického servisu. V rámci reorganizace firmy se však Liz stala přímou nadřízenou Melissy. „Byly jsme dobré kamarádky. Když jsem se dozvěděla, že Liz bude mou nadřízenou, pogratulovala jsem jí. Ona však byla spíše ostýchavá a říkala, že pro ni bude náročné mě řídit, když jsem služebně starší. Každopádně jsme se ale shodly na tom, že je to skvělé,“ vypráví Melissa.

Ve skutečnosti to však skvělé nebylo. „I když se snažila být přátelská, byla to moje šéfka a já se jí musela zodpovídat. Věci, jako žádání o volno pro mě byly ponižující. Stávala jsem se stále více nepřátelskou a ona se utvrzovala ve své povýšenosti. Vsugerovala jsem si, že dostala lepší místo, protože se dokázala vnutit. Po chvíli jsem si však uvědomila, že je jednoduše lepší než já. Naše spolupráce však byla plná zlomyslných poznámek a pomlouvání za zády.“ Nakonec si Melissa našla jiné zaměstnání. Když se ohlíží zpět, tak chápe, že to nebyla jednoduchá situace pro žádnou ze stran. Jakmile do hry vstoupilo nepřátelství, už nebylo cesty zpět.

Podobnou situaci zažívá mnoho lidí. Jak ji tedy dobře zvládnout? Pokud jste vy tím, kdo zůstane na nižší pozici, měli byste svému povýšenému příteli pogratulovat a přát úspěch. Buďte ale upřímní. Pokud je vám líto, že jste vyšší místo nedostali vy, neskrývejte to. Zároveň však vyjádřete radost, že budete stále pracovat společně. Pamatujte si, že je to nepříjemná situace pro oba z vás. Snažte se nadále zůstat přáteli. Pokud jste nově povýšeným manažerem, sejděte se se svými přáteli na neformální schůzce, tváří v tvář. Vyjasněte si hranice. Nepřestávejte být sami sebou jen proto, že máte vyšší pozici. Nikdo vás nenutí, abyste měnili svou osobnost. Uvědomte si, že vás čeká hodnotná zkušenost – máte příležitost zjistit, kdo je váš opravdový přítel a kdo ne.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian