Nejdřív zábava, potom práce

Jestliže důvěřujete svým zaměstnancům při práci s nejhodnotnějším firemním majetkem, proč také nedůvěřovat jejich vlastnímu úsudku v otázkách zábavy na pracovišti? Pokud je zábava skutečnou součástí práce a vychází ze spokojenosti s prací a dobrými pracovními vztahy, nemusí vždy přísně platit přísloví, že když kocour není doma, mají myši pré.

Zaměstnavatelé se většinou obávají, že by povolením zábavy na pracovištích pouze umožnili zaměstnancům přestat se soustředit na práci. Toto nebezpečí však hrozí pouze tehdy, pokud k zábavě přistupují jako k odměně a ne přirozené součásti práce. Bude-li se firma držet zásady „nejdříve práce, potom zábava“, začnou se zaměstnanci cítit jako na zábavové dietě. A diety často končí bujarým mejdanem.

Tajemstvím úspěchu pracovišť, jejichž součástí je i zábava zůstává nábor těch správných osob. Je třeba přijmout takové uchazeče, kteří budou mít o práci skutečný zájem, budou vyznávat správné hodnoty a usilovat o vytvoření dobrých pracovních vztahů. Cílem je vytvořit kulturu důvěry, spolehlivosti a citlivosti. Zaměstnanci by měli cítit možnost svobodně se rozhodovat.

Jakmile je práce užitečná a zábavná současně, zaměstnanci u ní rádi setrvají. Každý se chce stát součástí týmu oddaných, energických a produktivních zaměstnanců. Integrace zábavy na pracoviště vytváří přirozenou sílu, která na dobré zaměstnance působí velice přesvědčivě.

-kk-

**Datum vydání:** VII/2004
Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com