Německý bankovní sektor: Méně než 10 % žen ve vedení

Ilustrační snímek

Ženy v současné době zastávají méně než 10 % seniorních manažerských postů v německých firmách z oboru bankovních a finančních služeb. Vyplynulo to alespoň z průzkumu odborného personálního serveru eFinancialCareers.de.

92 % žen v tomto oboru se navíc domnívá, že kariérní možnosti pro ženy jsou ve srovnání s muži výrazně omezené. Mezi nejčastější překážky, kterým ženy usilující o manažerské posty musejí čelit, patří „pánský klub“ v nejvyšším vedení, záležitosti spojené s rodičovskou dovolenou a péčí o děti a také nižší finanční ohodnocení.

Kvóty podporuje polovina žen, minimum mužů

Omezenější kariérní možnosti pro ženy ve finančnictví vidí 49 % mužů. 45 % mužů pak souhlasí s tím, že ženy musejí překonávat více překážek, chtějí-li postoupit do manažerských rolí. 78 % mužů přesto věří, že počet žen v seniorních pozicích v následujících pěti letech posílí. Témuž věří jen 56 % žen.

Na otázku, zda podporují zavedení kvót pro povinné zastoupení žen ve vedení firem, odpovědělo kladně pouze 9 % Němců pracujících v bankovnictví. Mezi Němkami je podpora kvót výrazně vyšší – 52 %. Jen 16 % žen nicméně dává přednost nadřízeným ženského pohlaví.

Výzkum proběhl v dubnu 2011. Zúčastnilo se jej 212 německých finančních profesionálů, z nichž 41 % tvořily ženy pracujících v odvětví finančnictví většinou déle než pět let.

-kk-

Zdroj: Online Recruitment Magazine - britský portál věnovaný náboru zaměstnanců
Zobrazit přehled článků ze zdroje Online Recruitment Magazine