Nenechte se vytočit

Téměř na každém pracovišti se najdou nepříjemní kolegové, kteří si z vás dělají nevhodnou legraci nebo jsou schopni hodiny mluvit o svých partnerech či domácích mazlíčcích. Jsou však i horší typy kolegů, kteří jsou agresivní, pasivně agresivní, neustále fňukají nebo vystupují tak, jako by věděli všechno nejlépe.

Dočasným řešením může být použití sluchátek nebo únik do skladu. Nepříjemní kolegové však mohou otrávit celý váš pracovní den. Malé problémy se mohou nahromadit a udělat z rozumných lidí lidské nášlapné miny. Zabránit tomu můžete, pokud budete tyto malé problémy řešit včas.

- Dobře si vybírejte své bitvy. Než se rozhodnete cokoli udělat, dobře zvažte, zda si otravné chování kolegy zaslouží otevřenou konfrontaci. Čí problém to je? Zamyslete se, zda obtěžuje jen vás, nebo vadí i ostatním. V druhém případě máte větší šanci na úspěšné řešení. Pokud vás obtěžuje vše, co kolega dělá, problém bude pravděpodobně na vaší straně. Máte-li s ním již delší dobu složitý vztah, konfrontace nemusí být dobrý nápad.

- Buďte upřímní. V případě, že dospějete k názoru, že otravné chování kolegy omezuje vaší produktivitu i další lidi, bude nejlepším řešením ozvat se. Při hovoru s dotyčným kolegou zachovejte konstruktivnost. Vyhněte se také tomu, spojovat se s dalšími kolegy, abyste jej zastrašili. Nechcete jistě rozpoutat válku na pracovišti. Buďte upřímní a mluvte tak, aby kolega správně pochopil, o co vám jde. To, jak otevřete tuto konverzaci, je stěžejní. Snažte se udržet pozitivní tón. Nikdy nezačínejte, pokud jste rozčílení. Neobviňujte a nezdůrazňujte, co nechcete. Naopak se soustřeďte na to, co chcete.

- Najděte si vnitřní klid, nebo nové pracoviště. Pokud se pro konfrontaci nerozhodnete, hledejte jednoduché řešení. Změňte pracovní stůl, choďte na dlouhé procházky nebo si hledejte nové místo. V případě, že nezvolíte žádnou z těchto možností, učte se, jak se nerozčílit. Naučte se rozpoznávat spouštěcí momenty svého rozčílení a vyhýbat se jim.

-kk-

Zdroj: HR Guru - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje, jeden z projektů společnosti Monster Worldwide
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Guru