Nervozita možná, šikana ne

Na pracovišti nebývá výjimkou nervozita a od té už je jenom krůček k jednání se zaměstnanci stylem, který mohu vnímat jako šikanu. Článek proto shrnuje několik tipů, jak se vyhnout takto nebezpečným situacím, případně na ně reagovat.

- Najděte si vlastní způsob reagování na to, když vám někdo křičí přímo do očí. V takové situaci je složité zachovat klid, takže by si každý měl zvolit, zda mu lépe vyhovuje takové jednání ignorovat a odejít, nebo například začít šeptat, aby si dotyčný uvědomil sílu svého hlasu.
- Rozmyslete si, zda je skutečně vhodné s hrubým chováním tiše souhlasit a neprojevovat vlastní názor. Často vás totiž takto jednající lidé pouze testují a očekávají, že se budete bránit.
- Pokud nepříjemné chování neustane, je důležité nebýt v izolaci. Poraďte se v oddělení lidských zdrojů, u nadřízených nebo spolupracovníků.
- Šikanování je možné zastavit také síky shromažďování důkazů. Nemažte výhrůžné e-maily, dělejte si poznámky o slovních výpadech a požádejte případné svědky o pomoc.
- Jestliže zaměstnavatel nehodlá se šikanou nic dělat, i když dlouhodobě přesahuje únosnou mez, nejlepším řešením je změna zaměstnání.

-kk-

**Datum vydání:** I/2005
Zdroj: ABCNews - zpravodajský server televizní a rozhlasové společnosti American Broadcasting Company (ABC)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ABCNews