O čem se nejčastěji lže v životopisech

Ilustrační snímek

Jak moc můžeme věřit historii, která je zachycena v životopisech? Je tam jen tu a tam něco nevinně přibarveno, nebo jde o mnohem zásadnější lži? Není vždy snadné všimnout si signálů toho, že něco není tak úplně pravda. Čeho byste si tedy měli všimnout?

Mějte na paměti, že falšování životopisu je něco mnohem závažnějšího než pouhé drobné přibarvení detailů. A vždy je lepší všechny lži odhalit ještě předtím, než je zaměstnanec přijat. Jako základní pravidlo můžeme použít toto: pokud něco nedává smysl, pravděpodobně to nebude pravda. Web businessknowhow.com nám prozradil, jaké lži se v životopisech nejčastěji objevují.

1. O té škole jste nikdy neslyšeli

Když diplom uvedený v životopise nevypadá reálně, může skutečně být falešný. Vydání ani zakoupení takového falzifikátu není nutně protizákonné. Vydávání takového diplomu za pravý už je však něco jiného. Když máte pochybnosti, můžete uchazeče požádat o výpis předmětů a kurzů, kterými na škole prošel.

2. Vymyšlené firmy

Když slyšíte název společnosti poprvé, nemusí to ještě znamenat, že je vymyšlená. Pouze to znamená, že budete muset trošku hledat předtím, než kandidátovi nabídnete práci.

- Projděte internet. Pokud například adresa firmy nesedí, možná se podnik jen přestěhoval. Nebo je možné, že uchazeč počítá s tím, že si takového detailu nevšimnete.

- Nevolejte přímo na číslo, které je udáno jako kontakt na referenční osobu. Místo toho zavolejte na recepci a onu osobu si vyžádejte. Číslo totiž může být připravené tak, že po jeho vytočení odpoví přítel uchazeče, který mu dodá nepravdivé reference.

3. Nafouknuté názvy pracovních pozic

Možná se vám název bývalé pracovní pozice zdá příliš dlouhý. A nebo možná, že se vám zdá postup po kariérním žebříčku nějak moc rychlý. Všechno to může být pravda, ale radši do společnosti zavolejte, abyste si to potvrdili.

4. Nevysvětlené mezery a nedostatek detailů

Trvejte na tom, že všechny časové mezery musí být úplně a uspokojivě vysvětleny.

-jk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How