Obrana proti sabotérům kariéry

Když váš nadřízený nebo kolega sabotuje vaši kariéru, může být velmi nesnadné takovou situaci řešit. Když si půjdete stěžovat, již nebudete považováni za týmového hráče, nebo vás nařknou, že jste si celý problém vymysleli. Nechte to být a váš kariérní postup může být ohrožen. Sabotéři častěji udeří v dobách slabé ekonomiky. A ne všichni dávají jasná znamení pro svůj motiv.  

Když se vás kolega snaží očerňovat, svalovat na vás vinu za něco, co jste neudělali, nebo vám krást nápady, je dobré, abyste dokázali ovládat své emoce. Když to nedokážete, poničí to váš profesionalismus. Nekonfrontujte sabotéra ihned. Nejprve pečlivě zvažte i nepříjemnou možnost, že vaše domněnka o této osobě je nepravdivá. „Podívejte se do zrcadla,“ radí odborníci. Ujistěte se, že příčinou problému nejste vy sami. Pokud si nejste jisti, konzultuje věc s důvěrným kolegou nebo mentorem.  

Pokud i nadále cítíte, že jste v právu, promluvte si o věci s nadřízeným v soukromí. Názor nadřízeného bude mít největší vliv na vaši schopnost tuto věc řešit. Pokud je sabotérem sám váš nadřízený, požádejte kolegu, kterému věříte, na úrovni svého nadřízeného nebo vyšší, aby jej oslovil za vás. Pokud takovou možnost nemáte, budete se muset nadřízenému postavit sami.

Jen mějte na mysli, že pokud je ve firmě dlouho, bude to „buď on, nebo vy“. Pokud věci nedokážete řešit, jeden z vás bude muset s velkou pravděpodobností odejít. Tak drastická reakce ale nemusí být nutná. Postupně můžete být schopni zastavit sabotéra tak, že dáte každý svůj nápad, návrh a dosažený výsledek do časově čitelného dokumentu, například e-mailu.

Paní Reidová zavedla tuto strategii, když pracovala pro velkou firmu jako průzkumný chemik. Po šesti měsících v pozici, kdy si všimla, že si její nadřízený přivlastňuje její nápady, mu začala veškeré své myšlenky dávat do e-mailů s kopií kolegům.   

-av-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online