Očekávejte nečekané

Jedním ze základních předpokladů úspěšného leadershipu je umění vypořádat se s neočekávanými událostmi. Vítěze od poražených odděluje schopnost rychle reagovat a vzpamatovat se. Článek proto přichází se čtyřmi strategiemi, jak začít rychle jednat a minimalizovat dopad neočekávaného.

- Budujte záložní řešení. Vůdcové by měli znát výhody alternativních řešení. I když ne vždy lze mít připravený a vyzkoušený plán B, mentální flexibilita dokáže zabránit tomu, aby se specifikace a očekávání staly tvrdými překážkami rychlé reakce.

- Komunikujte. Je třeba, aby informace proudily rychle a všemi směry. V dnešní době mohou být velmi nápomocné sociální sítě. Sběr a třídění dat v krátkých cyklech také pomáhá k rychlejším změnám.

- Spolupracujte. Lidské vztahy, oddanost a houževnatost pomáhají firmám rychle se vzpamatovat. Když se lidé zajímají jeden o druhého, mají společné cíle a možnost jednat, dokáží nejistotu zvládnout rychleji a zachovat si vysokou výkonnost.

- Dodržujte hodnoty a principy. Jasné standardy a hodnoty mohou sloužit jako řídicí systém pro rozhodování bez zdlouhavé byrokracie. Lidé díky nim budou vědět, co mají dělat, aniž by jim to někdo musel říkat nebo dovolovat.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review