Pět kroků, když chcete odejít na odpočinek

Majitelé malých firem by se měli připravit na to, co s firmou, až budou chtít odejít na penzi. John Brown, prezident a zakladatel společnosti Business Enterprise Institute, která pomáhá majitelům firem úspěšně odejít ze svých podniků, tvrdí, že je třeba odchod plánovat pět až sedm let dopředu.

Podle Browna je důležitých pět kroků, které musíte učinit k přípravě odchodu z firmy:

- Určete cíle. Jak dlouho chcete ještě ve firmě pracovat, než ji prodáte, nebo přenecháte? Dále je třeba zjistit, kolik prostředků budete potřebovat pro svoje finanční pohodlí.

- Jmenujte koordinátora. Je výhodné jmenovat tým, který vám s celou záležitostí bude asistovat. Může to být například váš právník a finanční poradce. Ve skutečnosti by ale stačil i jeden poradce, který bude obeznámen s plánem procesu a který bude schopen přivést další poradce podle potřeby a vše řídit.

- Nechte si zjistit cenu své firmy. Spolupracujte s profesionálem, protože podle zkušeností Browna nemají často majitelé vůbec představu, jaká je cena jejich podniku.

- Zaměřte se na zvyšování finančního toku. Tak můžete výrazně zvýšit hodnotu firmy.

- Ustanovte manažerský tým. Poté, co určíte, kdo převezme firmu po vašem odchodu, byste měli ustanovit manažerský tým (v malé firmě pak jednu osobu), se kterým přejde firma pod nového vlastníka. Podle Browna je to velmi kritické. Kupující strana bude chtít, aby firma měla funkční vedení, které bude mít zavedené vztahy se zákazníky, obchodníky atp.

Neodkládejte přípravu. Jmenované body nevyřešíte během několika dní nebo měsíců. Čím více času si dáte, tím více získáte.

-av-

Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal