Pět kroků proti odkládání priorit

Schopnost odkládat úkoly, které nejsou prioritní, je spíše plusem. Problém ale nastává, když zabředneme do odkládání důležitých aktivit, které ovlivňují naši produktivitu a přispívají ke zvýšenému stresu. Článek proto přináší pět rad, jak se takovému odkládání vyhnout.

- Plánujte každý den večer předem. Bez plánování denních aktivit se brzy stane, že budeme zahlceni telefonáty, e-maily a návštěvami v kanceláři, což nás odkloní od plnění priorit. Je proto vhodné vytvořit si vždy večer seznam úkolů na další den, abychom měli na paměti, co je nejdůležitější.

- Pracuje s čistým stolem. Co oči nevidí, to srdce nebolí. Plný stůl odvádí pozornost a vyrušuje od práce. Udržujte proto svou pracovní plochu uklizenou, abyste se mohli soustředit na priority.

- Rozdělte velké projekty na menší části. Většinou nebudete mít k dispozici delší časový úsek, v němž byste se mohli věnovat jen jednomu projektu. Musíte být připraveni na různá vyrušení, porady apod. Není však třeba kvůli tomu celý projekt odkládat. Naopak jej rozdělte do menších částí, na které se budete moci výhradně soustředit v kratších časových intervalech.

- Počítejte s vyrušeními. Vyrušení se objevují v nedefinovatelných případech. Můžete mít například více vyrušení na začátku dne nebo týdne. Při plánování delších úkolů proto vycházejte z období, která bývají klidnější.

- Stanovte si termíny. Termíny motivují k řádnému splnění úkolů. Bez přesného termínu budete úkoly stále posouvat.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com