Podělte se o moc

Na mnoha pracovištích je skutečné zplnomocnění zaměstnanců vzácností. Přitom když pracovníkům dáte větší svobodu, umožníte jim myslet sami za sebe, díky čemuž budou více kreativní, nadšení a produktivnější. Zkuste si odpovědět na tyto otázky: Je u vás rozsah kontroly širší než dříve a požadavky shora stále zvyšují náplň práce a tlak? Zdají se někteří vaši zaměstnanci apatičtí v pondělí ráno? Čekají vaši zaměstnanci, až jim řeknete, co mají dál dělat? Šlape vám konkurence na paty? Ztratili jste v poslední době talentovaného zaměstnance, protože se nudil a potřeboval nové výzvy? Pokud odpovídáte ano, identifikovali jste několik důležitých důvodů, proč předat moc dolů.

Pokud jste přesvědčeni, že přenesení moci a kontroly na vaše zaměstnance vám přinese řadu výhod, ale nevíte kde začít, zde je několik tipů:

- Pokládejte více otázek a dávejte méně odpovědí – mnoho manažerů neúmyslně oslabuje zaměstnance tím, že odpovídá na všechny jejich otázky a udává jim směr krok za krokem. Tím okrádají podnik o jeho intelektuální a kreativní kapitál. Raději odpovídejte otázkami: A v čem je podle tebe problém? Jaké možnosti máme?

- Rozdělujte chválu – podněcujte a chvalte zaměstnance za úsilí produkovat výjimečná a kreativní řešení a nové přístupy.

- Řiďte své reakce na to, když je zplnomocníte a oni selžou – netrestejte je, ale spolupracujte na jejich učení se z chyb. Zaměřte se na to, co by příště měli udělat jinak.

- Podělte se o světlo reflektorů – zplnomocnění také znamená, že budete sdílet pódium a potlesk se svým týmem. Vaše akcie poletí nahoru s jejich skvělou a kreativní prací.

-ba-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company