Pokémon Go vstupuje na pracoviště

Již dvacet milionů lidí běhá po světě s pohledem upřeným na displej svého chytrého telefonu ve snaze chytit imaginární postavičku japonské příšerky, tzv. Pokémona. U hry Pokémon Go tráví dokonce více času než na Facebooku a hernímu šílenství neodolají ani v práci. Co na to zaměstnavatelé?

Ilustrační snímek

Chyť si svou příšerku...

Mobilní aplikace Pokémon Go je celosvětovým fenoménem posledních dnů. I když byla spuštěna teprve v polovině července, již se stala nejúspěšnější mobilní hrou všech dob. Od 16. července si ji mohou zdarma stáhnout i majitelé telefonů se systémem Android a iOS v České republice.

Hra je založena na principu propojení herního světa s reálným světem, tzv. rozšířené realitě. Využívá připojení k internetu a technologie GPS k určení polohy hráčů a následnému zobrazení na telefonu. Hráč tedy chodí po ulicích či jiných prostorách reálného světa, zatímco na telefonu vidí sebe jako virtuální postavu, která se pohybuje na mapě stejného prostoru. Na rozdíl od reálného světa se však na telefonu vyskytují náhodně rozmístěné postavičky Pokémonů, které hráč sbírá.

ale ne v práci

Není výjimkou, že hráči berou útokem místa, která proti umístění Pokémonů ve svých prostorách protestují, například bývalé koncentrační tábory a další pietní místa. Honba za Pokémony již také zapříčinila celou řadu úrazů. Spolu s tím, jak rychle se rozšířila, vyvstává také otázka, jak se postavit k zaměstnancům, kteří se hraní hry věnují v práci, byť na soukromých zařízeních.

Od spuštění hry uběhlo pouze několik dnů, než ji zakázal první zaměstnavatel. Výrobce letecké techniky Boeing tak reagoval na skutečnost, že si stovky zaměstnanců začaly stahovat Pokémon Go na firemní mobilní telefony. Došlo také k prvním pracovním úrazům v důsledku hraní této hry.

Aktivní kroky však nečiní jen zaměstnavatelé. Našel se už také první zaměstnanec, který dal výpověď jen proto, aby se stal lovcem Pokémonů na plný úvazek. Bývalý barista Tom Currie z Nového Zélandu již chytil 91 ze 150 Pokémonů, které ve hře může chytit.

Právní experti napříč světem se shodují na tom, že hraní hry na mobilním telefonu v pracovní době je stejná záležitost jako využití internetu pro osobní potřeby, odesílání soukromých e-mailů či dělání čehokoli jiného, než zaměstnanec v dané roli má dělat. Pracovní přestávky, kdy zaměstnanci nepracují, jsou sice diskutabilnější, především je však třeba dodržovat bezpečnost práce.

Hrajete Pokémon Go? A co vaši zaměstnanci?

-kk-

Zdroj: HRreview - britský portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRreview