Přátelství na pracovišti: 5 důvodů, proč musíte podporovat dobré vztahy mezi zaměstnanci

Aby týmy fungovaly dobře, musí být mezi jejich členy něco více, než pouze profesionální vztah. K produktivitě a dobrému týmovému duchu je nutné, aby byli zaměstnanci přáteli a aby spolu tahali skutečně za jeden provaz. Proto je nutné poporovat dobré a kamarádské vztahy mezi zaměstnanci. V tomto článku vám nastíníme pět aspektů, ve kterých jsou kamarádské vztahy na pracovišti zcela zásadní pro prosperitu celé firmy.

Ilustrační snímek

Loajalita

Podle HubSpot blogu se o několik desítek procent zvedne loajalita pracovníka vůči firmě, pokud má daný člověk na pracovišti nějakou blízkou osobu. Přátelství mezi pracovníky tedy udržuje kvalitní a zkušené lidi ve firmě, a to například i přes jiné nedostatky.

Spokojenost

Spokojený zaměstnanec je kvalitní a efektivní pracovník. Přátelství na pracovišti zvedá spokojenost o více jak 50% v průměru.

Zdraví

Ze statistického úhlu pohledu jsou kamarádské vztahy na pracovišti dobré i pro zdraví pracovníků. Ti, kteří mají přátele ve svém pracovním kolektivu, jsou totiž v průměru zdravější. To může mít spojitost s tím, že s přáteli se lépe čelí různým nástrahám, a míra stresu se tedy u jednotlivých pracovníků snižuje.

Produktivita

Tím, že někdo pracuje na projektech se svým přítelem, se zvyšuje produktivita práce. Týmový duch je posílen a pracovníci více tahají za jeden provaz.

Inovace

Protože se přátelé často mezi sebou o práci baví i ve volném čase, mohou společně přijít na celou řadu nových řešení a nápadů, na které během běžné pracovní doby není jednoduše příliš čas.

 

-mm-

 

Zdroj: HubSpot Blog - blog na stránkách společnosti HubSpot věnovaný marketingu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje HubSpot Blog