Překážky rozvoje firemní kultury

Ilustrační snímek

Firemní kultura pomáhá společnostem, jako je Google nebo Facebook, získat a udržet ty nejlepší talenty na trhu. Zejména mladá generace talentů totiž hledá místo, na kterém je bude práce bavit, dá jim možnost přispět k něčemu smysluplnému a cítit se za to dobře. Cítí totéž i lidé ve vaší firmě? Pokud si tím nejste zcela jisti, zamyslete se nad následujícími příčinami nezdravé firemní kultury a možnostmi jejich odstranění. Upozornil na ně server tlnt.com.

1. Násilné prosazování firemní kultury

Kulturu nelze vnutit shora, musí se pěstovat na všech úrovních firmy. Řešením je brát kulturu jako cíl, jehož dosažení je pro firmu zásadní. Začít můžete v malém – sběrem zpětné vazby od zaměstnanců, zjišťováním, co je motivuje a hledáním způsobů, jak je přimět uvažovat o firemní kultuře.

2. Paušální odměňování

Pravidelné paušální zvyšování odměn vede pouze k fluktuaci talentů. Řešením je zavedení struktury bonusů, která bude přímo navázána na individuální výsledky a úspěch firmy. Jasně formulujte zaměstnancům, co se od nich očekává a jak budou hodnoceni za plnění a překonávání svých cílů.

3. Neosobní komunikace

Firemní kultura založená na komunikaci prostřednictvím e-mailu a online nástrojů je příliš neosobní. Řešením je podpora osobních interakcí a spolupráce mezi zaměstnanci. Osobní jednání dodá vaší firmě život.

4. Bílé stěny a umělé světlo

Pokud vaše pracovní prostředí zná jen bílé nebo béžové stěny a zářivkové světlo, takže si u vás zaměstnanci připadají jako v soláriu, je na čase to změnit. Řešením je přidat více barev, kreativnější pracovní prostory, pohodlná odpočívadla a pokud možno zajistit zaměstnancům také venkovní prostor, kde budou moci načerpat čerstvý vzduch a denní světlo.

5. Přehlížení špatných a negativních pracovníků

Špatní a negativní zaměstnanci podrývají firemní kulturu tím, že odrazují ty pozitivní a talentované. Řešením je aktivně zamezovat negativním pracovním postojům a neetickému chování. Každý by měl jasně vědět, co se od něho očekává a jaké cíle má plnit. Pokud toho není dlouhodobě schopen, není na svém místě.

6. Strach z nejlepších talentů

Náboráři mají zajímavé rčení: „Lidé z kategorie A přijímají lidi z kategorie A+. Lidé z kategorie B však přijímají lidi z kategorie C“. Znamená to, že jen ti skutečně talentovaní a moudří lidé dokáží přijmout někoho, kdo je lepší než oni sami. Pokud tomu u vás tak není, řešením je aktivně s tím začít.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT