Přesun do menší firmy přináší řadu výhod

Pro úspěšné manažerské profesionály představuje přesun z velké firmy do menší možnost užívat si některých výhod. V malých a středních podnicích často nacházejí příležitost získat více odpovědnosti, zasloužit se o viditelnější uznání, získat praxi v nových oblastech a těšit se přímějšímu vlivu na úspěch firmy.  

Navíc malé firmy, které by rády přilákaly „velkou rybu“, musí prokázat, že jsou stabilní alternativou, jenž nabízí konkurenční platové ohodnocení.

Více vlivu?

Lidé, kteří přešli k menším firmám, si mimo jiné pochvalují prostor pro získání zkušeností v nových oblastech nebo možnost vrátit se k „srdci“ podnikání jako další plus - „Když pracujete pro velkou firmu, odloučíte se od šroubků a matek“.

To ale neznamená, že tato praxe v sobě nenese žádné nevýhody. Stejně jako úspěch i případné chyby budou více viditelné a s velkou pravděpodobností za sebou nebudete mít tým právníků, který bude hlídat vaše „kroky“. Také tu asi nebudou mít oddělení HR a mnoho dalších drobných výhod.

Náborová výzva

Přinést „zralý“ talent může být pro malou firmu výzvou. Někteří top uchazeči se takovým firmám vyhýbají, protože údajně jsou méně stabilní. Menší rozpočty také někdy znamenají, že si nemohou dovolit platy stejné jako velké protějšky.

I když většinou si bývají vědomy, že pokud chtějí mít takové osobnosti, musí být ochotny konkurenčních kompenzací: „Pokud chceme super stars, musíme být schopni dát jim patřičné ohodnocení,“ tvrdí Robyn Marcotte, senior VP v ePrize LLC. Firma s 35 zaměstnanci si dala za úkol přijmout 30 zkušených zaměstnanců ve velmi krátkém časovém období. Platový model založený na výkonu je podle některých také velmi důležitý.  

-av-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online