Příšerný manažer může mít efektivní tým

Klíčem k maximálnímu výkonu týmu je to, aby se všichni členové shodli v názoru na své nadřízené – i kdyby měl být zcela negativní. Studie, kterou provedl profesor managementu Michael S. Cole z Neeley School of Business v Texasu a jeho kolega Arthur G. Bedeian z Louisiana State University, totiž potvrdila, že týmy, jejichž členové jsou zajedno v otázce vůdcovského chování svých nadřízených, jsou více oddané své práci a méně často podléhají psychickému vyčerpání. Platí to, když vidí své vůdce jako efektivní, neefektivní i zcela příšerné.

I když se neefektivní vůdce chová tak, že demotivuje své lidi, shoda v pracovní skupině pomáhá členům týmu vyrovnat se s tímto negativním vlivem. Když se zaměstnanci dokážou spojit, negativnímu chování se zasmějí, vytvoří si podpůrnou síť a navzájem si pomáhají ventilovat své frustrace. Jestliže však mezi nimi nepanuje shoda ohledně chování vůdce, situace se brzy stane neúnosnou.

V praxi to znamená, že by manažeři měli usilovat o to, aby každý člen jejich týmu vnímal věci stejně. Přidávání nebo ubírání členů z efektivně fungujících týmů proto může způsobit jejich rozpad. Týmy potřebují stabilitu a určité trvání členství. Pokud budete členy týmů často měnit, ztratíte mnoho času a energie řešením konfliktů.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues