Proč pracovat doma?

Když si běžný zaměstnanec představí, že by se kvůli práci nemusel denně tlačit v městské hromadné dopravě nebo trávit drahocenný čas v dopravní zácpě a potit se při tom v těchto horkých dnech, aniž by to mohl nějak ovlivnit, přirozeně považuje kolegy pracující doma za šťastlivce. V práci doma vidí kromě odpadajícího dojíždění i další výhody – například absenci jakékoli kancelářské politiky, možnost práce vlastním tempem a podle vlastního časového rozvrhu. Vypadá to téměř idylicky. Tak jako většina věcí v lidském životě má však i práce doma své nevýhody.

Každý člověk, který se rozhodne pracovat doma tak činí z nějakého důvodu. Mezi nejčastější důvody patří příjemnější pracovní prostředí, levnější provoz, větší kontakt s rodinou nebo výrazná životní změna. Ať už jde o jakýkoli důvod, vždy je třeba vědět, proč tak činit a co od toho očekávat. Domácí prostředí totiž nemusí být nutně vhodnějším místem pro práci než kancelář. Kancelář má svá pravidla a také pracovní hodiny. Člověk pracující doma může sice dělat svou práci na zahradě u bazénu, zároveň je však terčem osob, které jej kontaktují kvůli práci i v noci a o víkendech, čemuž by se v kanceláři většinou vyhnul.

Práce doma může být dále velmi osamocující zkušenost. Člověk se ocitne mimo šum a politiku kanceláře. Ocitá se ve vakuu, mimo společenský život a často neví, co se děje v okolí a jak se má správně rozhodovat bez konzultace s ostatními. Argument, že práce z domova je levnější také nemusí být vždy pravdivý. Zaměstnanec sice ušetří náklady na dojíždění či případný pronájem kanceláře. Na druhé straně však musí investovat do zvláštního vybavení své domácí kanceláře a hrozí mu úrazy, na které by byl v kanceláři předem upozorněn.

-kk-

Zdroj: Startups - Britský server pro začínající podnikatele.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startups