Rady pracujícím otcům: Jak si najít více času pro rodinu

Ilustrační snímek

Přetrvávající složitá ekonomická situace a s ní spojený stres způsobený nejistotou znemožňuje otcům dosažení rovnováhy mezi jejich prací a rodinou. Ukázal to alespoň výzkum pracovního portálu CareerBuilder.com u příležitosti nedávného Dne otců. Výzkumu se zúčastnilo 729 pracujících otců převážně z USA. 43 % těch, jimž se v minulých třech letech narodilo dítě, si nevybralo ani den rodičovské dovolené.

Od roku 2008 vzrosti počet otců, kteří si přinášejí práci domů z 27 % na 36 %. Naopak klesl počet otců, kteří by v případě vyšších výdělků manželky uvažovali o tom, že zůstanou na rodičovské dovolené (z 37 % na 35 %) a také počet těch, kteří by byli ochotni přijmout nižší plat za více času stráveného s dětmi (z 37 % na 33%).

Poradce portálu CareerBuilder.com Alex Green, který je sám otcem tří dětí, pracujícím otcům radí:

Mluvte doma o své práci

Komunikace je dvousměrný proces. Proto pouze neposlouchejte, co se děje doma, ale aktivně mluvte o tom, co se děje u vás v práci. Vaše okolí pak lépe pochopí, proč jste déle v práci nebo si musíte práci nosit domů.

Plánujte svůj čas dohromady s rodinou

Zaveďte ve vaší domácnosti jeden velký kalendář pro všechny, aby všichni viděli, co kdo má naplánováno. Dovolenou si vybírejte ve dnech, kdy probíhají nejdůležitější události vaší rodiny.

Nepracujte, než dáte děti spát

Od doby, kdy přijdete domů, až po dobu, kdy uložíte děti, mějte vypnutý telefon a nekontrolujte e-maily.

Pokuste se dosáhnout pružné pracovní doby

Promluvte se svým nadřízeným o možnostech pružného pracovního rozvrhu. Předem si připravte argumenty, proč bude větší flexibilita přínosná nejen pro vás, ale pro celou organizaci.

Naučte se říkat ne

Učte se rozlišovat nezbytné pracovní aktivity od těch méně podstatných a nepodstatných. Neokrádejte se o volný čas kvůli zbytečnostem.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder