Šance pro talentované ženy

Programy na vyvážení vztahu mezi osobními a pracovními životy zaměstnanců, jako je sdílení pracovních úvazků, teecommuting či pružná pracovní doba, plní svá předsevzetí úspěšně. Díky nim si firmy dokáží uchovat i přilíkat kvalifikované pracovníky, zejména ženy s dětmi. Na první pohled to dokonce vypadá, že nemají žádné vedlejší dopady. Ve skutečnosti však ovlivňují tradiční rozdělení práce v domovech.

Studie profesorky sociologie Sarah Beth Estes z University of Cincinnati se právě na problematiku flexibilnějšího přístupu k práci a jeho dopadu na rodinu zaměřily. První došla k závěru, že pracující ženy změnu ve svých domácích povinnostech nepociťují, zatímco muži mají dojem, že dělají více ženských prací než dříve. V druhé studii pak hovoří o změně ve svém rodinném soužití i většina žen. Flexibilní programy vítá zejména proto, aby mohla zastávat tradiční genderovou roli v manželství, o kterou usiluje.

Sociologie označuje programy na vyvážení vztahu mezi osobními a pracovními životy zaměstnanců jako pozitivní pro zaměstnané ženy. Znamenají pro talentované ženy nové kariérní šance, i když budou stále dělat množství domácích prací.

**Datum vydání:** XI/2003
Zdroj: Chicago Tribune - webové stránky amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chicago Tribune